Co může za to, že město ještě stále nezačalo s výstavbou další okružní křižovatky poblíž benzinové stanice v Tuhnicích? Je důvodem zpoždění harmonogramu prací, nebo fakt, že se město nemůže dohodnout s vlastníkem dotčených pozemků? Pravdou bude ta druhá možnost, ačkoliv vedení města stále dělá, že se nic neděje.

Potvrzuje to například aktuální návrh vedení radnice, že město odkoupí od společnosti Vodárny a kanalizace Karlovy Vary (VaK) dotčené pozemky, které vlastní právě Vak, a to za 625 tisíc korun. Návrh projednala rada už 9. září a podle slov mluvčího magistrátu Jakuba Kaválka ho radní akceptovali. „Rada doporučila zastupitelstvu, aby tento bod schválili,“ upřesnil mluvčí Kaválek.

Ředitel VaKu Antonín Jágl potvrdil, že město skutečně společnosti nabídlo takovou obchodní transakci. „Pozemky jsme měli městu prodat za cenu podle znaleckého posudku. A co jsme městu odpověděli? Že část Karlovým Varům prodáme, zbytek chceme ale směnit. VaK zkrátka potřebuje v areálu tuhnické vodárny obslužný pozemek pro budovy, které tu ještě zůstávají,“ kontroval Jágl.

Podle ředitele VaKu to nejsou vodárny, které by v jednáních s městem dělaly problémy. „Pravda je taková, že radnice s námi tyto věci vůbec neřeší. Na nic se nás představitelé města neptají a vždy nás postaví před hotovou věc,“ posteskl si Jágl.

Závěr ze strany VaKu je tedy takový, že s návrhem města souhlasí jen částečně a nadále o něm jednají.

Jenomže ani vedení radnice nechce nechat chybu na sobě. „Náměstek Hybner nadále s vodárnami jedná, poslední schůzka se uskutečnila před několika dny. Z ní například vzešel požadavek vodáren na parkovací místa,“ tlumočil stanovisko radnice mluvčí Kaválek a pokračoval: „VaK stupňuje své požadavky. Už před časem totiž zaslaly na radnici stanovisko, že s městem se majetkoprávně vypořádají až po kolaudaci křižovatky. Teď je ale vše jinak. I když město mělo souhlas, že se stavbou křižovatky může začít, přece jen ze slušnosti raději vyzvalo VaK k oficiálnímu předání dotčených pozemků. Z toho ale sešlo.“

Jágl však na konci září uvedl, že se stavbou VaK souhlasil jen za předpokladu, že se s nimi město vyrovná ještě před kolaudací. Vadilo mu i to, že město poslalo do vodárny bourací četu, aniž by o tom VaK předem informovalo.

Vývoj kauzy

Město naplánovalo investiční akci za 70 milionů na Západní ulici. Do ní spadá oprava části Západní ulice, realizace obslužních komunikací uvnitř haly a výstavba nové okružní křižovatky. Stanovisko vedení radnice ze začátku září znělo, že důvodem nezahájení stavby křižovatky je harmonogram prací. Vodárny už začátkem září ale informovaly, že jsou s městem kvůli stavbě křižovatky ve sporu.