Vedení radnice totiž stále tvrdí, že doposud nebyla oficiálně specifikována žádná vzdálenost mezi hernami a objekty škol, zdravotnictví či budovami státní správy. Tuto vzdálenost sice stanovuje metodická příručka zákona o loteriích, vedení magistrátu ji však nepovažuje za závaznou.

Danou vzdálenost by mohla upřesnit i obecní vyhláška, která by ji mohla také zkrátit. Tuto vyhlášku však doposud Karlovy Vary nezavedly.

„Na vyhlášce už pracujeme. Nyní například kontrolujeme to, zda byly herny řádně zkolaudovány. Navíc bychom chtěli vědět od městské policie, které z heren jsou problémové,“ uvedl Martin Zeman (ČSSD), radní a předseda bezpečnostní komise města, která se zabývá otázkou heren na území města. Dodal, že tato komise se zabývá i výnosností jednotlivých výherních zařízení.

„Pokud má nějaká herna výnosy zásadně nižší než ostatní, pak přicházejí v úvahu dva důvody — buď je herna vedená špatně, a nebo její majitelé zkreslují výnosy z jejího provozu,“ podotkl Zeman.

Před tím, než bude vyhláška zpracována, musí ale podle něho dojít k diskusi o tom, co by měla obsahovat. Na mysli tím měl například to, zda má obsahovat lokality, kde by se výherní automaty vůbec neměly nacházet, anebo v ní má být specifikována vzdálenost mezi hernami a objekty školy či zdravotnictví. Předseda komise je nakloněn spíše lokálnímu omezení.

Radní Zeman doplnil, že vedení města řeší i tu otázku, zda Karlovy Vary v rámci zákona o loteriích přece jen nepochybily. Tuto záležitost má nyní na starosti konkrétně odbor majetku magistrátu.

Minulý týden se konal další, v pořadí již druhý primátorský den. Příležitosti sejít se s primátorem znovu využili členové sdružení O co jim jde?!, kteří s primátorem Wernerem Hauptmannem (ODS) už podruhé diskutovali právě o problematice heren. Bylo to toto sdružení, které upozornilo, že město zákon o loteriích ignoruje.

Sdružení O co jim jde?! předalo na této schůzce primátoru Hauptmannovi svůj návrh na vyhlášku, která by omezila počet heren ve městě.

„V té jsme navrhli seznam ulic v jednotlivých čtvrtích Karlových Varů, kde by měl platit zákaz provozu výherních automatů,“ informoval člen občanského sdružení Otmar Homolka.

V jejich návrhu na vyhlášku tak figurují například ulice Sokolovská, náměstí Milady Horákové, ulice Dr. Davida Bechera, Jaltská či Krymská. Právě tyto lokality patří k těm, kde se herny vyskytují nejčastěji.

Ke stažení: Návrh vyhlášky o loteriích, který primátorovi předložilo sdružení O co jim jde?! (Soubor: vyhlaska_loterie_ocojimjde_2009.pdf; 84kB)