„Rozhodně to bylo lepší než v předchozích letech. Lidé byli klidnější a strážníci zasahovali jen u několika případů. Na rozdíl od Štědrého večera, kdy jsme například řešili bitku na diskotéce,“ uvedl Marcel Vlasák, velitel městské policie. Přesto přidal i kuriozitu. „V Krymské ulici strážníci klidnili skupinku lidí, kteří demolovali odpadkové koše. V tu chvíli se ulicí přihnal vůz a narazil do druhého vozidla. Řidič z místa nehody ujel. Když ho strážníci dopadli, zjistili, že vozidlo řídil Vietnamec, který vůbec nebyl pod vlivem alkoholu, jak se domnívali. Jenom nezvládl řízení,“ vysvětlil velitel.

Strážníci monitorovali ulice po celou silvestrovskou noc. Hlídkovali i před Grandhotelem Pupp, před nímž vzplál největší ohňostroj v lázních.

„Jsou to vlastně dva ohňostroje. Jeden pro Pupp, druhý pro hotel Plaza. Odpálíme je zároveň a bude to velké,“ vysvětlil střelmistr. Před Puppem, Plazou a Císařskými lázněmi tak panovala přísná bezpečnostní opatření. Na celou akci dohlíželi také hasiči z Březové u Sokolova.

Hlídky měly největší potíže s neukázněnými ruskými hosty, kteří do uzavřeného prostoru vjížděli auty nebo odmítali opustit zónu, v níž by mohli přijít k úrazu.

Deset minut po půlnoci nebe nad centrem lázní doslova vybuchlo a přihlížející ohromeně zírali. A aby byl ohňostroj v centru lázní stylový, zněly k němu ruské melodie.

Relativně klidné oslavy příchodu nového roku rozhodně popřeli karlovarští hasiči. „Vyjížděli jsme devatenáctkrát. Většinou k požárům popelnic, kůlen a garáží,“ uvedl René Pelda, operační technik Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje.

Hasiči zasahovali i na Nový rok. Tři vozy zasahovaly v Jakubově, kde se z komína jednoho domu začaly valit plameny.

Bez obětí se ale Silvestr neobešel ani letos.

„Kolem druhé hodiny ráno došlo v Otovicích k dopravní nehodě se smrtelným zraněním. Šestatřicetiletý řidič jel automobilem Renault Megane v Otovicích směrem do Sadova. Přibližně dvacet metrů před železničním přejezdem z dosud nezjištěných příčin vyjel mimo komunikaci a havaroval v silničním příkopu. Řidič po převozu do karlovarské nemocnice kolem třetí hodiny ráno zraněním podlehl,“ uvedla Jana Václavová.