Závody se mají v lázeňském městě uskutečnit opět 26. prosince a pořádá je soukromá regionální agentura Müller Production. Ta totiž nyní požádala vedení radnice, aby město navýšilo finanční příspěvek na tuto akci o půl milionu. Pokud s tím budou představitelé města souhlasit, finanční spoluúčast města by se v rámci běžkařských závodů vyšplhala až na jeden milion korun.

„Radní minulý týden zatím pouze akceptovali přijatou žádost, ale neposuzovali ji. Řešit ji budou až na konci srpna. Do té doby se žádost společnosti Müller Production připraví,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Jakub Kaválek.

Příspěvek musí ale stejně schválit nakonec ještě zastupitelé. Už vloni, když se žádostí o dotaci ve výši půl milionu zabývali, se kvůli tomu na jednání zastupitelstva strhla ostrá diskuse.

Zástupce společnosti Martin Krejčí, kterému se redakce včera dovolala, však o důvodech navýšení dotace neměl žádné informace.

„Omlouvám se, ale žádost zpracovával kolega, který je nyní na dovolené,“ uvedl.

Podle materiálů, které radní obdrželi, je příčinou navýšení fakt, že letos půjde o závody na mezinárodní úrovni. „Jde i o navýšení nákladů spojených s organizací a rozšířením počtu startujících států na šest – prezentovat se budou Česko, Rusko, Německo, Polsko, Slovensko a Rakousko,“ píše se v žádosti.

Podle představitelů Müller Production by byl milionový příspěvek od města rozdělen následovně: půl milionu by stála výroba technického sněhu, tři sta tisíc manipulace a doprava sněhu a dvě stě tisíc korun doprovodný program a soutěže pro děti.