Páteční schůzka, na které se sešel kvůli vyhrocené situaci s městskou školkou v ulici Krále Jiřího karlovarský opoziční zastupitel Petr Kulhánek (KOA) s náměstkyní primátorky Janou Petříkovou (ČSSD) a ředitelkou mateřinek Zdeňkou Tichou, má hned několik zásadních závěrů. Jak Kulhánek informoval, můžou nyní nastat tři situace. Vše se nyní točí kolem zřizovací listiny, kterou může podle zákona o obcích změnit jedině zastupitelstvo. Rada se však domnívá, že ke změně listiny nedojde.

Přesto se zřejmě školka nakonec bude na zastupitelstvu 17. června řešit. A právě v tento den můžou nastat tři možnosti.

„Buď zastupitelstvo schválí změnu zřizovací listiny, pak městská školka skončí. Nebo zastupitelé změnu listiny neodsouhlasí. Pak mohou nastat dva momenty – městská školka v objektu dále zůstane a bude pokračovat jako doposud, anebo odloučené pracoviště bude zachováno, ale bude v něm ukončena jeho činnost,“ upřesnil zastupitel Kulhánek.

Pokud podle něho nestane tato poslední možnost, vyvaruje se radnice rizika, že ministerstvo vnitra přezkoumá rozhodnutí rady ohledně ukončení provozu městské školky.

Na schůzce padla další důležitá informace. Nájemní smlouva, na základě níž zde školka působí, má totiž výpovědní lhůtu tři měsíce. Pokud by měl být ukončen provoz už k 31. srpnu, jak radní plánovali, musela by ředitelka Tichá podat výpověď už tento týden.

„Výpověď zatím podána nebude a rada na zasedání 3. června posune tento termín na 1. července. Pokud by došlo nakonec ke zrušení školky, výpovědní lhůtu město zkrátí,“ uvedl Kulhánek.

Dodal, že problém by neměl nastat ani s případnými pracovně-právními vztahy. Veškerý personál bude přesunut v rámci příspěvkové organizace města.

„Závěrem jsme se všichni společně dohodli, že paní ředitelka nebude do jednání zastupitelstva podnikat žádné kroky, které by v případě zachování provozu městské mateřinky znemožnily už její pokračování.“