Soudní líčení se ale v úterý 20. října stejně jako před měsícem nekonalo. K soudu se totiž opět nedostavil právní zástupce KCC. Advokát stánkařů Karel Jelínek se domnívá, že tím městská firma jen protahuje spor s trhovci.

„První stání bylo seznamovací a už z něho se právník KV City Centrum omluvil. Pak došlo k výměně právníků této městské firmy a druhé stání tak bylo odročeno. Dnešní přelíčení se nemohlo konat, protože právník KV City Centrum je nemocný. Dělá to na mě dojem, že městská firma se chce s mými klienty vypořádat mimosoudně a nechat tak tento případ vyšumět do ztracena,“ uvedl Jelínek.

Nynější právník KCC Tomáš Ficner se takovému nařčení brání. „Minulé jednání se odročilo kvůli tomu, že jsem případ převzal teprve dvacet čtyři hodin před jednáním,“ poznamenal Ficner.

Jednatel KCC a radní za ČSSD Martin Zeman konstatoval, že Ficner má jejich důvěru. „Jeho konání u soudu je zcela v jeho režii. Nemůžeme přeci za to, že náš právní zástupce je právě nemocný. Pokud má pan Jelínek jiný názor, ten mě nezajímá. Ať si klidně plká, co chce,“ prohlásil radní Zeman.

Zeman dodal, že na případných soudních průtazích by stánkaři, kteří odmítli podepsat novou nájemní smlouvu se zvýšeným nájemným, mohli jedině vydělali.

Čas ale proti některým trhovcům, kteří se s městem soudí, pracuje. Například Duškovi na tržišti k 31. říjnu končí. Kvůli sporu byla totiž nájemní smlouva na stánek, který užívali, podepsána od 1. listopadu s jedním vietnamským obchodníkem. Právě na tuto okolnost, že do vyřešení sporu někteří o stánky přijdou, v úterý upozorňovali u okresního soudu.

Jejich advokát Jelínek chce předložit, že nájemní smlouva je neplatná, a proto nemuseli jeho klienti podepsat navýšení nájemného. „Město ve složitém nájemním vztahu, který panuje na tomto tržišti, přichází o finance. Nájemní smlouva je neplatná, protože v ní figurují tři společnosti jako nájemci, a to není ze zákona přípustné. Očekával jsem, že město začne po sériích článků v tisku jednat. Opak je pravdou. Nikoho tu zřejmě nezajímá, že na úkor městského majetku se tu obohacují soukromé firmy,“ doplnil Jelínek.

Podle Zemana ale KCC navrhovalo stánkařům několik variant, všechny ale prý zamítli. „Nabízeli jsme jim i původní nájem, ale pan Jelínek to dostal do vyhroceného stavu,“ uzavřel Zeman.

Příští stání se u okresního soudu koná 19. listopadu.