Děti ze Stráže nad Ohří a Boče, poslední osady nacházející se v Karlovarském kraji ve směru k Ústí nad Labem, po dlouhých letech nemusí čekat tři čtvrtě hodiny na začátek vyučování. Tyto děti totiž dojíždějí až do Základní školy v Perštejnu, která se nachází na území Ústeckého kraje, a pokud se chtěly do školy dostat včas, musely stihnout autobus už v sedm hodin ráno.

Čtrnáct dní před koncem školního roku navíc Ústecký kraj odmítl vypravovat do Stráže autobus. „Jednalo se o autobusy z Kadaně. Nakonec jsme to vyřešili tak, že se autobusový spoj musel řešit náhradní dopravou, na které jsme se s Perštejnem podíleli padesáti procenty,“ uvedla starostka Stráže nad Ohří Johana Kovářová.

Dopravu dětí do perštejnské školy od 1. září zajišťuje Ligneta, která nabírá školáky až v půl osmé ráno. „Děti tak akorát stihnou dojet do školy a nemusí už čekat na začátek vyučování tři čtvrtě hodiny jako doposud,“ pochvalovala si starostka Stráže.

Starostka Kovářová si hodně oddychla, že se komplikovanou situaci podařilo takto vyřešit. „Kdyby šlo o dvě až tři děti, tak by to nebyl až takový problém. Ale od nás dojíždí do Perštejna dvacet šest školáků. Zajištění dopravy pro ně všechny bylo finančně náročné,“ konstatovala Kovářová s tím, že spádovou obcí s nejbližší školou je pro ně Ostrov, kam ale autobus vyjíždí už v půl sedmé ráno.

„Je pravda, že kvůli naší poloze, kdy ležíme na hranici dvou krajů, se na nás často zapomíná,“ dodala starostka Stráže.