Údaje o studentech, kteří od roku 2006 získali na plzeňské fakultě titul JUDr. hodlá nejpozději ve čtvrtek uveřejnit prozatímní děkan plzeňské fakutly Jiří Pospíšil. Nás proto s předstihem zajímalo, kde práva vystudovali právníci karlovarského magistrátu a Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Zatímco kraj s tímto údajem neměl problémy, právní odbor karlovarské radnice informace sdělit odmítl.

„Právníků máme celkem deset, z toho jich šest studovalo v Plzni v řádném denním studiu,“ uvedla Andrea Bocková, mluvčí krajského úřadu.

Právnickou fakultu v Plzni vystudoval také Martin Havel (ČSSD), náměstek hejtmana Karlovarského kraje. „Nehodlám se stydět za tuto školu. Studoval jsem poctivě čtyři roky a titul magistra jsem obhájil minulý rok. Index i diplomové práce na požádání předložím. Štve mě ale, že s aférou na škole se teď svezou i ti, kteří zde studovali a studují řádně,“ zdůraznil Havel. Ten před plzeňskou právní fakutou studoval Vysokou školu Karlovy Vary.

Neřekneme, to je naše věc

Kde vystudovali právníci karlovarské radnice, to je prý jejich privátní věc. „Všichni jsme se společně dohodli, že tento údaj nebudeme sdělovat. To z nás nedostanemete,“ uvedl Tomáš Vodenka, vedoucí právního odboru karlovarské radnice. Na právním odboru kromě něho pracují Dana Sárová, Renata Rokůsková a Michal Murčo.

JUDr. Josef Bečvář, bývalý náměstek protikorupční police a současný vedoucí odboru vnitřního auditu a kontroly karlovarské radnice sdělil: „Vážím si opětovného zájmu Deníku o mou osobu, proto si vám dovoluji toliko sdělit, že s odkazem na postoj společně zaujatý právnickým stavem pracujícím na karlovarském magistrátu se přidávám k jednotnému stanovisku všech vystudovaných právníků, že se jedná o osobní záležitost každého z nás. Nicméně si dovoluji nad rámec uvedeného sdělit, že jako úspěšný absolvent řádného studia tří univerzit jsou veškeré mé práce, jakož i publikace, řádně zařazené v univerzitních knihovnách a jsou dostupné široké veřejnosti,“ uvedl Bečvář.

Plzeňská právnická fakulta úzce souvisí s VŠKV

Plzeňská práva úzce souvisejí s Vysokou školou Karlovy Vary. Na této škole učí Ivan Tomažič, bývalý proděkan práv a učí zde i bývalý proděkan plzeňské školy Milan Kindl, který z tohoto postu odstoupil kvůli údajnému Tomažičovo plagiátorství.

Na karlovarské vysoké škole vyučoval obchodní právo také Tomáš Ficner, bývalý vedoucí právního odboru magistrátu a současný externí právník radnice. Potvrdil to prorektor KVŠ Václav Lupínek, bývalý karlovarský zastupitel.

Ve správní radě této školy sedí poslanec parlamentu a zastupitel Jaroslav Fiala (ČSSD). „Byl jsem sem nominován městem,“ sdělil Fiala. „Do správní rady Vysoké školy Karlovy Vary delegovala rada jako zástupce města Jaroslava Fialu v říjnu 2003,“ uvedl mluvčí Jan Kopál.

Podle právníka Karla Jelínka se není čemu divit. „To jsou všechno Davidovi lidi. (Pozn. red. Ondřej David spoluvlastnil KVŠ v Karlových Varech a nyní je Kindlovým kolegou v advokátní kaceláři Kindl a partneři). Tomáš Ficner připravoval smlouvy na prodej městského majetku, například na prodej golfu v Olšových Vratech nebo na prodej Lázní III. Pod zdánlivě vysoce právnickou praxí se maskuje odporný zločin,“ zdůraznil Jelínek, podle něhož by se všechny tyto smlouvy měly znovu prošetřit.

Právníka Tomáše Ficnera se nám v úterý nepodařilo zastihnout.