„Na 9. 9. 2009 máme celkem šest svateb v obřadní síni města a jednu na mimořádném místě, v zámečku v Doubí,“ informoval mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Devítka je odjakživa číslem magickým a její síla je známá už od dob Egypťanů. Ti číslo devět vnímali jako naprostou a úplnou dokonalost, úplné společenství bohů. Devítka se ve světě čísel vysvětluje a je chápána jako symbol univerzální lásky, hledání ideálu, harmonie a duchovního porozumění. Pokud byste se proto rozhodli pro datum 9. 9. 09 a chtěli se nechat oddat v Karlových Varech, máte stále možnost (bližší informace získáte na www.mmkv.cz nebo v Radničních listech).

Na matrice v Karlových Varech zaznamenají něco kolem 250 uzavření svazku manželského ročně. Průměrný věk novomanželů stále stoupá a zlatý střed se pohybuje někde kolem třiceti let.

Tradiční, nebo netradiční obřad?

Dali byste přednost tradičnímu obřadu, nebo vás láká něco originálního? Například v zahraničí se konají mnohé svatby na zámcích a jiných výjimečných místech, a to hlavně tehdy, když je jeden ze snoubenců cizinec.

Velmi lákavé a také velmi drahé jsou svatby na pláži. I jeskyně se začínají těšit zájmu vdavekchtivých. Další z originálních obřadů si můžete uspořádat třeba v balónu. V dnešní době se v tomto směru opravdu meze nekladou, a tak se můžete rozhodnout skoro pro cokoliv, ať už to bude tematická svatba v žokejském úboru, v neoprenu, na fotbalovém hřišti v dresech, nebo třeba na lodi.

Hrady a zámky lákají

Extrémním svatbám ovšem Češi příliš neholdují. Naopak stále oblíbenější jsou svatby na hradech a zámcích. Například na hradě Loket vám může místo tradičního svatebního pochodu znít středověká hudba, oddávající k vám promluví v dobovém kostýmu a obřad doprovází i šermíři.

Kouzelnou a nezapomenutelnou atmosféru můžete zažít i na zámku v Bečově nad Teplou. Obřady se konají i na terasách a špatného počasí se bát nemusíte. Devět hodin před obřadem můžete za doplatek obřad přemístit z venkovních zahrad do kaple. Počítejte ovšem s tím, že se tam vejde maximálně padesát hostů.

Další oblíbená místa na Karlovarsku pro uzavření sňatku jsou například v rekonstruovaném zámečku v Doubí, na farmě v Horách, na vyhlídce Diana, na Andělské hoře, v lesní kapli svatého Linharta, v Poštovním dvoře, ale i na soukromých zahradách a samozřejmě v obřadní síni v ulici Krále Jiřího.

Svatba mimo místo bydliště

Pokud jste z Karlovarského kraje a chcete zorganizovat romantickou svatbu kupříkladu na Karlštejně, v Hluboké, Červené Lhotě nebo kdekoliv jinde, není to zas tak velký problém. Stačí, když se na vybraném místě obrátíte na tamní matriku.

Ať už se ale rozhodnete pro jakékoliv místo, nejdůležitější stejně je, s kým se do takového kroku pustíte…

(mag)