Řeč je o Tepličce, kde toto kino funguje už od konce devadesátých let minulého století. Možnost jeho zrušení nepřichází v úvahu. Jak totiž starosta Tepličky Jiří Tesař říká, takové zařízení má své jednoznačné kouzlo. „Navíc ho využívají lidé ze širokého okolí, tedy nejen naši obyvatelé, ale i lidi z Karlových Varů,“ uvádí starosta Tesař.

Podle starosty je zdejší letní kino sice malým amfiteátrem, přesto splňuje své poslání. „Jeho provoz není tak nákladný. Kino nevyužíváme jen k promítání filmů, ale slouží k udržení kulturního života v obci. Sezóna v něm začíná koncem dubna pálením čarodějnic, koná se tu dětský den či letní slavnosti, které byly právě o uplynulém víkendu, nebo Letní šmoulování, které se uskuteční tento víkend,“ poznamenává starosta Tepličky.

Takový charakter mělo i letní kino v Karlových Varech, které sloužilo i pro různé kulturní akce, například koncerty. V minulosti se tu dokonce konal festival rockových kapel.

Právě to karlovarské má s letním kinem v Tepličce mnoho společného. „Promítačky, které využíváme, jsou ty původní z karlovarského letňáku,“ říká Tesař s tím, že starých, ale funkčních promítaček se Teplička nechce rozhodně zbavit.

„Jaké jsou provozní náklady našeho kina? Zisky nejsou žádné, protože nula od nuly pojde. Na druhou stranu to ale znamená, že rozpočet kina je vyrovnaný, ročně se pohybuje kolem pěti tisíc korun. Je to dáno i tím, že údržba kina se vlastně zvládá brigádní formou,“ vysvětluje starosta a pokračuje: „Co se týče nákupu filmů, tak náklady na jejich pořízení vybereme na vstupném. Neříkám, že vždy získáme tolik, abychom mohli film pokrýt. Když jsme nyní například promítali Líbáš jako bůh, vybrali jsme dva tisíce, na dalším filmu jsme naopak osm tisíc prodělali. Je to různé film od filmu.“

Letní kino v Tepličce přitom nenabízí žádné staré tituly, ale naopak – představuje divákům žhavé novinky. Na srpen je zde například plánováno promítání nového hororového snímku T.M.A. Juraje Herze, na září pak nový díl Harryho Pottera.