Snímek Dublin – Truly, Madly, Deeply (Dublin – pravdivě, šíleně, důkladně) si z 41. ročníku nejstaršího festivalu snímků s tematikou cestovního ruchu odvezl cenu z nejcennějších – Grandprix.

V hlavní kategorii videí a filmů do 30 minut prezentující státy, národní boardy, regiony a města, uspěl nejlépe anglický snímek England´s North Country, druhý skončil italský šot Italy in 15 minutes a pomyslnou bronzovou příčku obsadil český snímek A Symhony for the Senses, který do soutěže přihlásila agentura CzechTurism. Symfonie pro smysly, jak zní v překladu název tohoto díla, uspěl i v soutěži Tour Region filmu, v níž obsadil druhé místo. Palmu vítězství si ze soutěžní přehlídky odvezl Pavel Ries za film Vary Karla IV.

„Bylo to pro mě velice příjemné překvapení,“ uvedla po předání ceny za zmiňovaný snímek Veronika Vlková, primátorka Karlových Varů. „Mám radost, že právě v našem jubilejním roce se podařil takovýto úspěch,“ doplnila.

Film je podle primátorčina názoru velice zdařilý a doufá, že pomůže představit Karlovy Vary v kontextu slavné historie. „Není to snímek, který by mohl být používán pouze v roce jubilea založení města. To, že je v něm zmiňován rok 2008, nebrání marketingovému využití tohoto filmu i v dalších letech. Spousta propagačních filmů je datováno do určité doby, kterou i charakterizují. Film Pavla Riese bude určitě v nejbližších letech prezentovat město. Těším se na první reakce na něj,“ dodala karlovarská primátorka.

Dva roky, dva Tourfilmy a dva snímky o Karlových Varech. Taková je bilance díla autora snímku Vary Karla IV Pavla Riese. „Karlovy Vary pro mě byly vždy srdeční záležitostí. Vyrůstal jsem zde,“ vysvětlil Ries. Doufá také, že to nebude poslední snímek z jeho dílny o Karlových Varech. „Doslechl jsem se, že krajský úřad bude vyhlašovat výběrové řízení na film o Karlovarském kraji. Určitě se do výběrového řízení přihlásím. A Karlovy Vary jsou nedílnou součástí kraje,“ doplnil Ries.

To, že uspěl „pouze“ v národní soutěži, mu líto není. „Cením si toho možná ještě více, než kdybychom uspěli v mezinárodní soutěži. Je to film o Karlových Varech, o českých úžasných lázních. Vítězství na Tour Region filmu je pro mě tedy velmi cenné,“ dodal.

„Je to velice zajímavý snímek. Je na něm poznat, že pan režisér Karlovy Vary dokonale zná. Je to prostě snímek, který dokonale vystihuje poslání podobných děl. To znamená přilákat do lázeňského města turisty. Hlavně ty, kteří si mohou něco dovolit. Snímek je profesionálně natočený, a první město vyhrál zaslouženě,“ zhodnotil výkon jeho tvůrce Jiří Mikesch, předseda mezinárodní poroty.

Vedle prvního místa z Tour Region filmu dostal snímek Pavla Riese i jednu z nestatutárních cen hlavní soutěže. „Svou cenu mu věnoval hejtman Karlovarského kraje,“ uvedl Josef Schütz, ředitel Tourfilmu.

VÝSLEDKY TOURFILM 2008

Grand Prix: Dublin – Truly, Madly, Deeply, Dublin Tourism Centre, Irsko

I. KATEGORIE – videa a filmy do 30 minut prezentující státy, národní boardy, regiony a města
1. England´s North Country, England´s North Country. Velká Británie
2. Italy in 15 minutes, Italian Government Tourist Board, Itálie
3. A Symphony for the Senses, CzechTourism, Česká republika

Cena poroty:
The Seychelles Island – Another World, Aviareps s.r.o. GSA Air Seychelles Seychelly

II. KATEGORIE – videa a filmy do 30 minut z oblasti komerční turistiky (cestovní agentury, hotely, služby…)
1. Korea, Sparkling, Korea Tourism Organisation, Korea
2. The European Championship Clip. Wien Tourismus, Rakousko
3. Rozprávková krajina, Slovenská agentúra pre cestovný ruch, Slovensko

Cena poroty:
Oetker Hotel Collection, Oetker Hotel Collection, Švýcarsko

III. KATEGORIE – televizní dokumentární a publicistické filmy do 60 minut
1. The Alps, Schweiz Tourismus, Švýcarsko
2. Kolekce filmů ČT Na cestě, Česká televize, Česká republika
3. Maledivy – velké divy!, PiranhaFilm, Maledivy

Ceny poroty:
Ny Alesund 2008 – Pocta Františkovi Běhounkovi, MILD Production, Norsko
Cymru am Byth – Ať žije Wales, Česká televize a Zora Cejnková, Velká Británie
Štětcem a mačetou, Vladimír Šimek SMK, Venezuela

IV. KATEGORIE – multimedia (CD-ROM nebo webové stránky s tématikou turistiky a cestování)
1. Mapa przyrodnicza – Województwa Lódzkiego, Urzad Marszalkowski w Lodzi, Polsko
2. Culture Tourism in Russia, Federal Agency for Tourism, Rusko
3. New Caledonia Travel Guide, Tourism Province Nord, Nová Kaledonie