Trhovci z Varšavské ulice se chtějí soudně bránit. Nesouhlasí totiž s razantním zvýšením nájmu, o které se postaraly společnosti KV City Centrum a Linas Trade Group společně s podnikatelem Nguyenem Hongem Tuyenem.

Trhovci už se obrátili v této věci na právníka Karla Jelínka, jehož prostřednictvím chtějí podat trestní oznámení na šéfy městské společnosti KCC, a to jednatele a radního Martina Zemana (ČSSD), jednatele Roberta Lukáše, a dále na šéfy Linas Trade Group Viktora Linharta mladšího a staršího.

O co vlastně jde? Zatímco ještě vloni platili trhovci za dřevěný stánek 12 300 korun, letos je to už 14 600. Tržiště vlastní město. Areál ale spravuje KV City Centrum, které ho pronajalo Linas Trade Group. Tato firma tržiště následně podnajala podnikateli Tuyenovi, jehož rodina sama ve Varšavské ulici prodává.

Až ten uzavřel konečnou nájemní smlouvu s trhovci.

Do loňského roku měl tržiště od KV City Centrum pronajaté Jiří Tlustý. „Smlouvy jsme uzavírali přímo s ním. Žádný další prostředník tu nefiguroval,“ říkají obchodníci a Tlustý jejich slova potvrdil.

Podle právníka Jelínka je takový systém, který platí na tržišti nyní, nelegální. „Podnikatelé vytvořili nezákonný řetězec dalších subjektů. Zákon zná nájem a také podnájem, další podnájmy neakceptuje,“ vysvětluje právník Jelínek.

Ten se domnívá, že jednatelé KV City Centrum a jednatelé Linas Trade Group se mohli dopustit trestného činu při správě cizího majetku.

Tuyen už v pátek popřel, že on by byl jedním z podnájemců v tomto řetězci. Tvrdil, že s Linas Trade Group pouze spolupracuje.

Trhovci však redaktory Deníku včera nechali nahlédnout do notářsky ověřené aktuální nájemní smlouvy. Jediným jménem, které má figurovat na podpisech, je vietnamský obchodník. Jeho podpis na smlouvě ovšem chybí stejně jako datum vyhotovení.

V dokumentu se ale píše, že na základě smlouvy uzavřené mezi Linas Trade Group a Nguyenem Hongem Tuyenem vznikla smlouva o podnájmu.

„Tento systém, který zde vládne nyní, se nám zkrátka nelíbí. Proto se chceme bránit,“ konstatují trhovci.

Osm z nich už v pondělí podepsalo plnou moc, aby je Jelínek mohl v případu zastupovat. Další podpisy podle nich přibudou. Radní a jednatel KV City Centrum Zeman reaguje, že s nájmem ve Varšavské ulici je vše v pořádku. „Pokud na mě chtějí lidé podat trestní oznámení, ať to udělají. My jsme tento nájemní vztah konzultovali se dvěma právnickými kancelářemi, kterým přijdou argumenty pana Jelínka směšné. Podle nich je systém v souladu se zákonem,“ dodává.