„Je to malý krůček pro zdravého člověka, ale takřka nepřekonatelný problém pro vozíčkáře.“ Parafráze věty, kterou vyřkl první člověk na Měsíci, se možná honí hlavou všem vozíčkářům, kteří se musejí dostat na nástupní ostrůvek u karlovarské tržnice. „U refýže je to katastrofa,“ potvrzuje Zuzana Bokrošová z Březové, jejíž matka je už dva roky odkázaná na invalidní vozík.

„Dokud jsem měla zdravá záda, ještě to šlo. Buď sama, nebo s pomocí ochotných lidí jsem vždy maminku na nástupiště dostala. Po dvou letech jsem ale i já začala mít zdravotní problémy, takže dostat se k autobusovým zastávkám je pro mě problém,“ pokračuje Bokrošová.

Málokdo si totiž podle jejích slov uvědomuje, že i pěticentimetrový obrubník může být pro vozíčkáře nepřekonatelným problémem. „Tržnice rozhodně není jediným problémovým místem v Karlových Varech. Stačí i drobné nerovnosti na chodnících a trpí nejen vozíčkář, ale i člověk, který vozík tlačí. Na karlovarský magistrát už jsem podala podnět k zamyšlení a nápravě. Dostala jsem odpověď, že po letošním filmovém festivalu bude zahájeno výběrové řízení na dodavatele stavebních úprav,“ doplňuje dcera tělesně postižené ženy.

„Pracujeme na tom. Jde o úpravy přístupových cest tak, aby přístup na zvýšený ostrůvek nástupiště MHD byl bezbariérový,“ odpovídá na náš dotaz, jak daleko se celá věc pohnula, Jan Kopál, mluvčí magistrátu. „Provedeme stavební úpravy, snížení obrubníků v přístupových místech a šikmý nájezd podobný těm, které jsou k vidění u přechodů pro chodce. Věříme, že ve spojení s nízkopodlažními autobusy to zpříjemní cestování zdravotně postiženým spoluobčanům,“ dodává.

Náklady na úpravy by se podle Kopálových slov měly pohybovat v řádu několika desítek tisíc korun.