Cvičnou kuchyň u budou využívat především lidé se zrakovým postižením. Hlavním cílem je naučit klienty pracovat samostatně.

„Naše středisko je ve dvanácti krajských městech. V příštím roce budeme slavit již dvacet let naší existence. Cílem je to, aby se klienti v nové kuchyňce naučili pohybovat a nebyli doma odkázáni na druhé,“ uvedl Josef Cerha, ředitel Tyfloservisu, organizace zabívající se rehabilitací nevidomých a slabozrakých.

Středisko v Karlových Varech nevyužívají pouze nevidomí z Karlových Varů a Chebu, ale také klienti z Chomutova, protože je to pro ně výhodné v tom, že nemusí jezdit do Prahy.

Jedním z důvodů rekonstrukce kuchyně, byly také již nevyhovující pomůcky. „Středisko je v těchto prostech už od roku 1998. Nábytek ve staré kuchyňce byl již zastaralý. Nyní mohou lidé se zrakovým postižením v nově zrekonstruované kuchyni nacvičovat sebeobsluhu,“ uvedla Ladislava Šporová, vedoucí Karlovarského Tyfloservisu.

„Klient, který přijde o zrak, je postaven před těžký úkol vše si obsluhovat sám. Mnoho z našich klientů se bojí například nožů nebo plamene. My se je budeme snažit naučit pracovat v kuchyni, aspoň tak, aby to doma zvládli již sami,“ dodala vedoucí.

Rekonstrukce kuchyně nebyla vůbec jednoduchá, což potvrdila sama její designerka. „Stará kuchyňka byla pro osoby se zrakovým postižením nedostatečná v mnoha věcech. Jedním z nich byly například barvy, které byly v kuchyni použity,“ řekla designerka Veronika Loušová. „Nyní jsme barvy volili velice pečlivě, protože ty jsou strašně důležité. Bylo nutné vybrat kontrastní prvky. Takže lehkou práci nemeli ani truhláři. Snažila jsem se vybrat vhodné vybavení, ale také materiál,“ dodala.

Velký ohlas má nově zrekonstruovaná kuchyň také mezi lidmi, kteří se na její otevření přišli podívat. „Myslím si, že je skvělé, že se něco takového povedlo dotáhnout do konce. Oslepnout může každý z nás a život je pak mnohem těžší, já osobně si to nedokážu představit a nevím co bych dělala. Lidi se zrakovým postižením obdivuji stejně tak, jako ty, kteří se o ně starají. Vykonávat tuto práci nedokáže každý člověk,“ uvedla Pavlína Kolhanová z Ostrova.

Tyflocentrum v Karlových Varech chystá pro své klienty v nejbližší době i další novinky. Jednou z nich je udělat simulovaný přechod pro chodce na přilehlé zahradě. Na něm by se měli klienti naučit přecházet přes silnici, což je pro řadu z nich stále velký problém.