Kvůli zakázce na zimní údržbu ulic Kolmé a Vyšehradské musel úředník Jaroslav Šubrt ze dne na den opustit své místo na technickém odboru karlovarského magistrátu. Nyní požaduje omluvu, protože ke zmanipulování výběrového řízení podle něj nedošlo a k výpovědi byl donucen pod nátlakem.

Podle tajemníka Jakuba Kaválka jednal jako člen výběrové komise v rozporu se zákonem, když jako vítěze výběrového řízení doporučil firmu, u níž figuruje jako odpovědná osoba. „Kdybych toto okamžitě neřešil, pochybení by bylo na mé straně. Omlouvat se nehodlám. Nad jednáním tohoto úředníka stále visí případné riziko trestního oznámení,“ uvedl tajemník.

Zakázku na úklid ulic Vyšehradské a Kolmé původně vyhrála firma Celebrity Gold s nabídkou 118 tisíc korun měsíčně. Podle obchodního rejstříku je Šubrt v této společnosti veden jako odpovědný zástupce pro stavební práce.

„Mám autorizaci na provádění stavebních prací, ale o tom, že jsem v této firmě zapsán, jsem vůbec nevěděl. Majitel mě o tom neinformoval, nesepsal se mnou žádnou dohodu, neměl jsem domluvenou ani žádnou odměnu a nikdy jsme od něj také nic nedostal. Tajemníkovi Kaválkovi a vedoucímu odboru vnitřního auditu ale moje vysvětlení nestačilo, byli rozhodnuti předem. Udělali na mne přesvědčivý nátlak, abych se během jedné minuty rozhodl pro podpis již připravené výpovědi dohodou. Alternativou byla výpověď ze strany magistrátu pro hrubé porušení pracovní kázně,“ uvedl Šubrt.

Ten se domnívá, že to, že nebyla vybrána předem očekávaná firma vadilo především radnímu Martinu Zemanovi (ČSSD). „Na jeho popud se pravděpodobně roztočilo celé kolečko. Viník se musel najít a najít se musela cestička, jak vše vrátit té správné firmě. Zajištění schůdnosti ulic Kolmá a Vyšehradská vyhrála pro období 2009 až 2010 firma Prokešová, což je firma právě zastupitele Zemana. Při mém nástupu na magistrát jsem musel přerušit své živnostenské oprávnění a nepodnikám, abych nezpůsobil střet zájmů. Není ale naopak letitý výběr té správné firmy s ještě vyšší cenou právě střet zájmů? Mohou si zastupitelé dělat co chtějí a jít i proti zájmům města, a navíc pošpinit mou osobu?“ zdůrazňuje Šubrt.

Radní poté skutečně rozhodnutí komise revokovali a zakázku bez soutěže přidělili Miluši Prokešové, která provede úklid ulic za 137 tisíc korun měsíčně.

„Neznám firmu Miluše Prokešové a nevím, zda je napojena na zastupitele Zemana. Pro mě jsou podstatné vztahy k zaměstnancům magistrátu. Pokud u nich zjistím vážná pochybení, musím konat,“ zdůraznil Kaválek.

Radní Martin Zeman na dotaz, zda má s firmou Miluše Prokešové cokoliv společného, třikrát odvětil, že neví. „Nemáme společné IČO a adresu,“ uvedl na čtvrtou otázku, zda je skutečně s touto společností propojen.