Stálé ničení a vykrádání urnových hájů na hřbitovech. To byl hlavní důvod, proč se Karlovarák František Bláha začal zabývat myšlenkou, jak ochránit urny a zajistit zemřelým ničím nerušený odpočinek.

Po několika letech bádání objevil účinnou metodu – takzvaný urnový menhir.

„Je to podle mě dobré zabezpečení. Člověk si vybere místo na svém soukromém pozemku, kde se umístí kámen podle jeho výběru a dá se kamenicky upravit. Do kamene se vyvrtá otvor, kam se umístí pouzdro s popelem zesnulého. Ten se poté uzavře,“ vysvětlil tvůrce nápadu, který na tento způsob pohřbívání založil firmu.

Podle něj jde o velmi moderní způsob pohřbívání. „Urnový menhir mám chráněný užitným vzorem. To je zároveň záruka, že splňuje všechny zákony a není s tím tedy žádný problém. Do kamene se dá uložit postupně i několik pouzder. Podle zákona se takto dají pohřbívat pouze urny,“ doplnil Bláha.

Kámen si lidé mohou nechat umístit v podstatě kamkoliv, ale musí to být na jejich soukromém pozemku. „Časem však uvažujeme o tom, že bychom koupili pozemek, kde by si mohli lidé, kteří nemají vlastní zahradu, nechat své pozůstalé také takto pohřbívat,“ dodal Bláha.

Jeden z několika urnových menhirů si jako místo posledního odpočinku pro svého manžela vybrala Irena Škardová z Olšových Vrat.

„Připadalo mi to mnohem lepší, než na běžném hřbitově. Mám takhle hrob manžela stále blízko a můžu sem kdykoliv zajít. Navíc už nejsem nejmladší, takže nemusím chodit nikam na hřbitov a to je obrovská výhoda,“ svěřila se žena.

„Manžel byl zemědělec, takže si myslím, že umístění na naší zahradě, kde to měl rád, je rozhodně způsob, který by schvaloval,“ dodala Škardová.

Podle Bláhy zájem o tento způsob pohřbívání stále stoupá. „Skutečně máme i další zakázky. Zároveň jsme založili Menhir Klub. Zde lidé, kteří chtějí být takto pohřbeni a neví, zda by pozůstalí přání splnili, mají určitou garanci,“ ujstil Bláha.

Ceny za urnový menhir se pohybují od tisíců až po statisíce korun. Záleží na požadavcích, druhu kamene a jeho umístění.

Glosa: Zastaví kameny řádění hyen?