Skořicové hvězdičky

20 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
20 dkg mletých ořechů
15 dkg másla nebo jiného tuku
3 žloutky
kůra z jednoho citronu
2–3 tlučené hřebíčky
l lžička skořice
Na posypání krystalový cukr
Na potírání sladkou vodou
Vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne v chladnu odpočinout. Vyválíme placku a vykrajujeme tvary, které potíráme vodou s cukrem a sypeme krystalovým cukrem. Na vymazaném a vysypaném pečeme v předehřáté troubě do růžova.

Oříškové košíčky

60 dkg hladké mouky
16 dkg cukru
40 dkg másla nebo Hery
4 žloutky
citrónová kůra
vanilkový cukr
Na válu vytvoříme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v lednici ztuhnout. Pak těstem plníme vymazané formičky na košíčky. Vždy ale dáváme těsta jen tolik, aby formičku zaplnilo pouze do dvou třetin. Upečené košíčky pak plníme náplní. Na tu potřebujeme 37 dkg cukru krystal, 37 dkg vlašských ořechů, 40 dkg sladkých drobků (můžeme použít rozemleté tatranky či piškoty), 3/4 litru mléka a rum. Nejprve v hrnci zahřejeme mléko, až je hodně horké. Pak přidáme namleté ořechy, piškoty a rum. Košíčky plníme až vychladlou náplní. Zdobíme čokoládovou polevou a oříškem.

Linecké cukroví

60 dkg hladké mouky
40 dkg másla nebo Hery
20 dkg moučkového cukru
4 žloutky
Mouku vysypeme na vál, přidáme měkké máslo, cukr a žloutky. Vše zpracujeme na hladké vláčné těsto. Jednotlivé tvary se z tence vyváleného těsta budou dobře vykrajovat jen tehdy, pokud bude dobře vychlazené. Proto jej necháme před pečením jeden nebo dva dny v chladu rozležet. Pak z tenkého plátu vykrajujeme tvary, které pečeme v předehřáté troubě dobleda. Upečené tvary pak slepujeme k sobě nejlépe lineckou či jinou marmeládou výrazné chuti.

Důlkové koláčky

l dkg moučkového cukru
10 dkg hladké mouky
7 dkg rozpuštěného sádla
3 dkg kakaa
l vanilkový cukr
Na vale zpracujeme těsto, ze kterého tvoříme malé koláčky s důlkem uprostřed. Do důlku dáváme zavařeninu nebo oříšek. Do důlku je možné dávat po upečení také libovolný máslový krém. Pečeme v mírné troubě.

Škvarkové cukroví

25 dkg hladké mouky
10 dkg moučkového cukru
25 dkg mletých škvarků
l vejce
nastrouhaná kůra z l citronu
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Vyválíme asi 4 cm silné placky a tvořítky vykrajujeme různé tvary. Kladem na plech, potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme do růžova.

Staročeské medové zázvorky

30 dkg hladké mouky
10 dkg teplého medu
6 dkg moučkového cukru
3 dkg rozehřátého tuku
l a půl dkg mletého zázvoru
l žloutek
l kávová lžička jedlé sody
Na vále zpracujeme všechny suroviny v tuhé těsto, rozválíme na plát silný 5 mm a formičkou na zázvorky vykrajujeme jednotlivé kousky. Klademe na vymazaný a vysypaný plech, potřeme bílkovou polevou a v mírně vyhřáté troubě pečeme. Bílková poleva: 12 dkg moučkového cukru, l bílek a trocha citrónové šťávy. Třeme až je poleva lesklá.

Mrkvové sušenky

250 dkg čerstvě strouhané karotky
250 dkg hladké mouky
250 dkg ztuženého tuku
špetka prášku do pečiva
250 dkg moučkového cukru na obalení skořice nebo vanilka na ochucení obalového cukru
Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne v chladu odpočinout. Z těsta vyválím plát asi 3 mm silný, z něho vykrajujeme kolečka nebo kroužky. Pečeme v prudké troubě a teplé obalujeme ve vanilce nebo skořicí ochuceném cukru. Pokud do těsta přidáme špetku soli a upečené sušenky neobalíme v cukru, lze podávat také jako slané sušenky.

Slepované ořechy

20 dkg hladké mouky
14 dkg Hery
10 dkg mletých ořechů
10 dkg cukru
necelá čtvrtina balíčku prášku do pečiva
1 vejce
Pomocí kuchyňského robotu nebo na válu připravíme hladké těsto, které necháme v ledničce ztuhnout. Pak jím plníme dobře vymazané formičky na ořechy. Vždy ale jen do dvou třetin. Těsto totiž při pečení nabyde. Půlky ořechů pak slepujeme náplní. Na tu potřebujeme 20 dkg piškotů, 15 dkg cukru, 15 dkg másla, trochu kakaa. Piškoty rozemeleme a polijeme rumem. Pak přidáme zbývající suroviny. Pokud chceme náplň jednodušší, můžeme ji též připravit jen z másla, ořechů a cukru.

Vánočka

1/2 kg hladké mouky
40 g droždí
10 dkg moučkového cukru
10dkg másla nebo Hery
sůl
2 žloutky
kůra z jednoho citrónu
muškátový oříšek
asi 2dcl mléka
rozinky
mandle
vejce na potření
tuk na plech
Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cikru a mouky a trochu vlažného mléka. Rozmícháme a přikryté necháme vykynout. Do mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, rozehřáté vlažné máslo, žloutky, citrónovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Dobře ho propracujeme, promícháme se spařenými, oloupanými a nakrájenými mandlemi. Přidáme rozinky. Těsto poprášíme moukou a přikryté necháme kynout. Během kynutí těsto ještě jednou krátce propracujeme. Pak jej přendáme na vál, rozdělíme na devět stejných dílků, které rozválíme na stejně dlouhé prameny. Nejdříve spleteme do copu čtyři prameny, přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a dlaní vprostřed trochu promáčkneme. Pak spleteme do copu další tři prameny, které položíme na předešlé a také promáčkneme. Nahoru pak položíme dva stočené prameny. Jejich konce podtočíme dospodu a vánočku necháme ještě chvíli v teple kynout. Potom ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nakrájenými mandlemi a v mírně vyhřáté troubě pečeme asi 50 minut. Pokud si ale netroufáte vánočku uplést, můžete těsto samozřejmě upéci také ve vánočkové formě.