Dobrá nálada, úsměvy a příjemné vystupování. Tak působila na voliče komise v Jenišově. Podle členů komise většina lidí odvolila už v pátek.

„Tak to většinou bývá u každých voleb. Ti, co chtějí volit, většinou chodí už první den voleb a nechtějí si nechat volby ujít,“ uvedla členka komise Dominika Klozová. V Jenišově prý nedošlo k žádnému problému. „Vše bylo v pořádku, žádné problémy nenastaly. Navíc byla i veliká účast lidí. Tipuji to tak na sedmdesát pět procent voličů. Také jsme letos nemuseli zajít k nikomu s urnou přímo domů, nikdo si o tuto možnost nepožádal,“ dodala zapisovatelka Jitka Arnoldová.

I přesto však někteří voliči dorazili až několik minut před uzavřením volební místnosti. „Dříve jsem to nestíhala,“ řekla komisi omluvně volička, která přišla dát svůj hlas zhruba tři minuty před koncem voleb.

Pro veřejnost volby skončily vhozením hlasu, ale komisi pak ještě čekalo kontrolování obálek a sčítání. „Většinou nám to tady zabere tak půldruhé hodiny. Je to dáno samozřejmě velikostí Jenišova,“ doplnila zapisovatelka.

Volby nenechaly klidným ani starostu Jenišova Ivana Truksu, který se zájmem pozoroval práci komise. „Při sčítání buďte opatrní, protože někdy voliči omylem vhodí například dva lístky, které jsou slepené k sobě, a lidé si toho kolikrát vůbec nevšimnou. Myslím ale, že vše zvládnete v pořádku,“ nabádal členy komise jenišovský starosta Truksa.