Přestože volby jsou vždy hlavně o voličích a vystresovaných politicích, tak by se bez mravenčí práce úředníků absolutně neobešly. Krušný víkend čeká i Vladimíru Žákovou z Bečova, která bude u voleb jako zapisovatelka.

„Volební místnost jsme připravovali od rána. Musel se zde přestavět nábytek, pečlivě uklidit a vše připravit tak, aby se u nás voliči cítili co nejlépe,“ potvrdila úřednice.

Pod Bečov spadá kolem 800 voličů. „Jsem zvědavá, kolik jich nakonec do volební místnosti dorazí. Podle mě se to úplně odhadnout nedá. Myslím ale, že by se k volbám chodit mělo,“ dodala Žáková.

V Bečově se ještě před časem nevolilo na úřadě, ale v místní škole. „S tím však bylo ještě mnohem více práce. Musela se vyklidit jídelna, přinést odsud nábytek a po volbách vše zase nastěhovat zpátky. Proto se za minulého starosty rozhodlo, že se bude volit přímo zde na úřadě. Je to také dost práce, ale rozhodně je to jednodušší než v jídelně školy,“ zavzpomínala Vladimíra Žáková. Té dnes začla práce brzy. „Musím být na úřadě od sedmi od rána a pak se odchází až třeba v deset večer. Po volbách se pak znovu musí místnost vrátit do původního stavu,“ zmínila zapisovatelka.

V Bečově mají úředníci připravenou také mobilní schránku, se kterou se budou obcházet voliči, kteří nemůžou z nějakého důvodu dojít přímo do volební místnosti. „Zatím se nám s touto prosbou ozvala jen jedna paní, ale počítáme, že někdy se zmíní příbuzní někoho takového až přímo ve volební místnosti,“ uvedla zapisovatelka z Bečova.

Někteří lidé v Bečově už se včera dopoledne na volby chystali. „Rozhodně půjdu hned po práci, chci to mít za sebou a nenarušovat si tím víkend. Koho volit vám neřeknu, ale myslím, že lidé by měli k volbám chodit určitě. To je výsada demokracie a važme si jí,“ prohlásil starší muž z Bečova.