„Nájem prostor ve školní budově na Palachově nábřeží byl Vysoké škole Karlovy Vary vypovězen, protože škola nedokázala splnit podmínky, které byly na další nájem navázány,“ uvedl mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Podmínkami, které nájemce nesplnil, bylo především předložení projektové dokumentace na rekonstrukci objektu. K tomu se představitelé vysoké školy zavázali, když v létě roku 2006 podepsali nájemní smlouvu. Daný termín na předložení projektu ale opakovaně nedodrželi, za což dostali pokutu. Tu dokonce chtěli snížit na polovinu, rada jejich žádost ale neschválila. Naopak jim vyhověla a prodloužila termín pro podání projektu. Jenomže ani ten vysoká škola nedodržela a vedení města na konci loňského roku došla trpělivost a rozhodlo se, že škola dostane z objektu výpověď.

To zástupce školy vyděsilo a začali jednat. „Projekt jsme nakonec radnici předložili. Bylo to myslím někdy v únoru. Vedení města nám už ho ale nevzalo. Zřejmě má s budovou už jiné plány,“ konstatoval nyní kvestor vysoké školy Václav Lupínek.

Lupínek si před časem postěžoval, že pro vysokou školu bude vypovězení nájmu z nábřeží Jana Palacha nebude jednoduché. Situaci teď už tak černě ale nevidí. „Nové náhradní prostory hledáme, ale situace není nijak dramatická. Nebude mít proto vliv ani na počet studentů, které chceme přijmout do příštího školního roku. Čím víc uchazečů nabereme, tím lépe pro nás,“ uvedl Lupínek.

Školu v současné době navštěvuje kolem patnácti set studentů. Vedle budovy na nábřeží Jana Palacha využívá pro studijní účely například i sál v Alžbětiných lázních.

Mluvčí Kopál doplnil, že vysoké škole už začala běžet výpovědní lhůta. „Ta je stanovena tak, aby škola v těchto prostorech mohla dokončit akademický rok. Dále nájem pokračovat nebude,“ upřesnil mluvčí magistrátu. Podle mluvčího už magistrát hledá další možné využití tohoto školského objektu. „Samozřejmě nejlepší využití by bylo pro účely školské, ideálně vysokoškolské. Jednáme v tomto smyslu s českými vysokými školami,“ dodal Kopál.

Jak už před časem informoval náměstek Tomáš Hybner (ČSSD), zpráva o vypovězení nájmu, kterou přinesl Deník, zaznamenala už patřičné odezvy. Magistrátu se tak už před několika týdny hlásili první zájemci o pronájem bývalé školy. „Můžu pouze říci to, že jde o školy a že jedna je místní a jedna přespolní,“ uvedl tehdy náměstek Hybner.