Policejní vyšetřování dvanácti stíhaných mužů, kteří jsou členy zločineckého gangu, za jehož šéfa je považován ostrovský podnikatel Milan Zádamský, bylo ukončeno.

Deník o tom informovala plzeňská státní zástupkyně, která případ dozoruje a jež jako jediná má právo k němu podat jakékoliv informace. Deník ale vzhledem k závažnosti celé kauzy nebude zveřejňovat její jméno.

„Vyšetřování bylo ukončeno. Dosud ale nebyla podána žaloba. Věc je nyní na krajském státním zastupitelství,“ upřesnila státní zástupkyně.

Věc má tedy na starosti nyní přímo ona. „V současné době budu rozhodovat o podání žaloby. Nejde tak ani o to, zda bude podána, ale spíše o to kdy. Předpokládám, že v tomto případu rozhodnu dříve než do jednoho měsíce,“ doplnila plzeňská zástupkyně.

I když bylo kvůli organizovanému zločinu v rámci gangu Zádamských stíháno celkem dvanáct osob, které zadrželi vloni policisté z elitního Útvaru pro boj s odhalováním organizovaného zločinu v rámci tří zatýkacích razií, ve vazbě jich k dnešnímu dni zůstává jen jedenáct.

Jeden z nich, Radek Handlíř ze Stanovic, byl ale vloni v říjnu propuštěn na svobodu. Stíhání proti němu však policie nepřerušila.

Státní zástupkyně nechtěla komentovat, zda všech těchto dvanáct mužů bude nakonec obžalováno. „Nechtěla bych se k tomu vyjadřovat. Nejspíše ale všichni stanou před soudem,“ poznamenala.

Nechtěla ani odpovědět na dotaz, zda nebude vyšetřování kolem Zádamských ještě pokračovat a zda nebudou obžalovány ještě další osoby.

Policie kvůli tomu případu zřídila speciální telefonní linku, na které se mohli lidé anonymně svěřovat s praktikami tohoto zločineckého gangu. Policie díky ní dostala řadu podnětů, které následně vyhodnocovala. Vzhledem k závažnosti případu proto budou u soudního líčení vypovídat hlavně svědci v utajení.

Advokát Milana Zádamského Václav Vladař včera podotkl, že jeho klient si nepřeje věc komentovat v médiích.

„Asi před měsícem jsem se ho na to ptal, ale nedal mi k tomu svolení. Počkáme na to, až bude podána žaloba,“ uzavřel právník Zádamského.