Kde se najíst podle tradiční klášterní kuchařky, obdivovat dílo předků s precizním výkladem či tiše rozjímat v klášterní zahradě? Nebo se projít obrovskými skleníky plnými květin, poslechnout si živou hudbu a děti nechat vyřádit na kolotoči?

Tak tohle vše jste mohli o uplynulém víkendu v klášteře premonstrátů v Teplé. Svou sezonu zde neoficiálně zahajoval klášterní hotel a v areálu přilehlé zahrady se konala největší zahradnická akce v Karlovarském kraji.

„Návštěvníci si zde mohli prohlédnout zahradnické výpěstky, dozvědět se více o zahradní architektuře a mechanizaci, bioproduktech, ochutnat biobylinkové čaje a regionální produkty, sýry, medovinu, uzeniny nebo kotlíkové speciality,“ vysvětlil za organizátory Jiří Šindelář.

A lidé zájem měli. Skalničky, letničky, stromy a květiny si kupovali po desítkách. Někteří zde utratili i šest tisíc korun najednou. „Jsme spokojeni. V pátek byla velká zima, ale v sobotu a neděli nám už počasí přálo. Návštěvnost předčila naše očekávání,“ konstatoval Jiří Šindelář.

Zatímco klášterní zahrada duněla hudbou a hovory o zahradničení, ve vedlejším hotelu Klášter Teplá se konalo neoficiální zahájení letošní sezony. Setkali se zde pracovníci, kteří se podíleli na přípravě a realizaci projektu obnovy kláštera Teplá, ale to hlavní překvapení připravili kuchaři. Nový jídelní lístek hotelu totiž čerpá z dobových klášterních kuchařek. Základem jídel tak budou bylinky a v jídelníčku bude dominovat lehká strava.

„Kuchařky jsme si zapůjčili z klášterní knihovny a doufáme, že hosté hotelu budou s klášterním menu spokojeni,“ uvedl Jan Přiklopil, pověřený vedením hotelu.

Kdo chtěl nasytit v Teplé i duši, mohl. Prohlídka kláštera premonstrátů, který prochází náročnou rekonstrukcí, je naprosto fascinující.