Řeč je konkrétně o osadách v Tuhnicích, které musí ustoupit rozrůstajícímu se kongresovému a sportovnímu centru. Vedení města v této věci však má pro karlovarské zahrádkáře přece jen jednu dobrou zprávu.

„Chceme ve městě vytvořit nové zahrádkářské osady, budeme o tom ještě konkrétně jednat s Pozemkovým fondem. Pan primátor už to začal řešit,“ uvedl náměstek Tomáš Hybner (ČSSD).

Karlovarský primátor Werner Hauptmann (ODS) ho doplnil, že jednou z vhodných lokalit pro realizaci nových městských zahrádek mohou být například Počerny. „Pozemkový fond tu vlastní pozemky, které by pro tyto účely mohl převést na město,“ upřesnil primátor.

Podle Hauptmanna pozemky v Počernách jsou v územním plánu města specifikovány jako rozvojové území. Z toho podle něho vyplývá, že umístění zahrádek v této lokalitě by mohlo být pouze dočasné.

Na dotaz, jak zde zahrádky můžou dlouho zůstat s ohledem na to, že lidé chtějí mít přece jen svou jistotu, primátor odpověděl: „Zahrádky tu rozhodně nebudou natrvalo. Můžou zde být deset, patnáct i dvacet let.“

Primátor zatím ani konkrétně neví, kolik zahrádek by Počerny nabídly.

„V seznamu žadatelů, kteří by chtěli dostat zahrádku na území města, je nyní deset jmen,“ upřesnil náměstek Hybner.

Poslední zahrádkařskou kolonii, kterou chce město zrušit, je ta, která má uvolnit místo pro výstavbu bazénu v rámci multifunkční haly. Podle Hybnera jde o dvacet nájemců. „I v tomto případě město bere náklady za demolici staveb na sebe. Lidem za zahrádky nabízí třicetitisícovou kompenzaci, a to ale za předpokladu, že za ni nebudou požadovat jinou zahrádku,“ podotkl Hybner s tím, že z těchto dvaceti nájemců zatím nikdo nepožádal o jinou zahrádku.

Lidem z Tuhnic už začala běžet tříměsíční výpověď.