Kam umístit dítě do mateřské školy? To je otázka, kterou nyní řeší řada rodičů. Školky se snaží i spolupracovat a vzájemně si posílají děti, které kvůli kapacitě už nemohou přijmout.

Zápisy už mají za sebou například v Ostrově. Zde se konaly 6. a 7. dubna. „K zápisu se dostavilo celkem 221 zákonných zástupců dětí, někteří navštívili se svým požadavkem na umístění dítěte i několik mateřských škol,“ uvedla Dagmar Shánělová z ostrovské radnice.

Podle ní bylo mezi žadateli o umístění 14 dětí pětiletých, 33 dětí čtyřletých, 122 dětí tříletých a 52 dětí, kterým k září 2010 ještě tři roky nebudou – třetí narozeniny tyto děti oslaví v průběhu školního roku 2010/2011 a jejich matkám bude končit mateřská dovolená.

„Mezi žadateli o umístění jsou i rodiče dětí se zdravotním postižením. Integrace těchto dětí do tříd mateřské školy při Základní škole Josefa Václava Myslbeka a Mateřské školy Ostrov znamená snížení celkového počtu dětí v dané třídě,“ dodala Dagmar Shánělová.

Vzhledem k přestavbě a otevření další budovy mateřské školy od září 2010 se navýší kapacita ostrovských mateřských škol z nynějších 417 o dalších 96 míst na celkových 513 míst v předškolních zařízeních. „Díky tomu bude možno vyhovět všem žádostem o umístění dětí v ostrovských mateřských školách, včetně integrace dětí se zdravotním postižením,“ doplnila úřednice.

Na zápisy se připravuje také Mateřská škola v ulici Závodu míru v Nejdku. „U nás se koná v příštím týdnu v úterý 27. dubna. Zatím se nám nestalo, že bychom museli hodně dětí odmítat, rodiče jsou tolerantní a někteří klidně s umístěním dítěte i třeba rok čekají,“ uvedla Martina Nováková, ředitelka mateřinky.

„Pokud bychom místo neměli, tak jsme v kontaktu s ostatními školkami v Nejdku a snažíme se radit si a pomáhat,“ doplnila ředitelka oblíbené nejdecké mateřské školy.