Také jste nechali nákup silnějších matových žárovek, jejichž prodej bude od 1. září zakázán ve všech obchodech Evropské unie, na poslední chvíli? Zřejmě jen těžko ještě nějaké o hodnotě od 80 wattů výše seženete. Výjimkou jsou snad jen malé obchůdky v menších městech regionu. Velcí prodejci na Karlovarsku totiž hlásí, že z obyčejných silných žárovek se vlastně stalo v poslední době nedostatkové zboží.

„Zásoby máme minimální. Stowattové žárovky už nemáme několik týdnů. Toto zboží zkrátka není,“ konstatoval prodejce z karlovarského hypermarketu Obi.

Takřka stejná situace je i v karlovarském Baumaxu. „Výroba silnějších matných žárovek už byla zastavena, a tak toto zboží už máme vyprodané nějakou dobu. U ostatních žárovek, jejichž výroba bude pokračovat, problém nebude,“ poznamenala Ludmila Křížová z Baumaxu s tím, že lidé by mohli ještě končící typ žárovek v některých obchodech sehnat.

Otázkou ale právě s ohledem na ukončení jejich výroby zůstává, jak moc velké si prodejci dělali zásoby.

Jinak je na tom Elektro S, které se zaměřuje především na prodej elektrospotřebičů. „Žárovky máme opravdu minimálně,“ uvedl jeden z prodejců v karlovarské prodejně.

Například v toužimském elektru v prodejně Antonína Slepičky ale zásoby končícícíh typů žárovek stále mají. „Ano, máme je. Naštěstí jsme se předzásobili,“ poznamenala s úsměvem Jana Profantová s tím, že velký nápor zákazníků má tento obchod už naštěstí za sebou.

Lidé nejsou ze změny nadšeni. K některým se navíc už se donesly zprávy, že úsporné žárovky mohou obsahovat vysoké množství rtuti. „Jsou to jen další obstrukce Evropské unie jak normálním lidem zkomplikovat život. Než se mi rozsvítí úsporná žárovka, to abych mezitím svítila svíčkou. A co teprve ta rtuť? Jak nám vůbec někdo může něco takového nařizovat?“ komentovala změny Eva Boháčková.

Jak to bude?

Od 1. září bude možné staré typy žárovek v obchodech ještě zakoupit. Prodejce však musí případně České obchodní inspekci doložit, že si tento druh zboží obstaral ještě před tímto datem.
#nahled|https://g.denik.cz/26/5d/ji_infogr_zarovka_0724_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/26/5d/ji_infogr_zarovka_0724.jpg|Které žárovky a kdy zmizí z pultů?#