Setkáni rady Asociace krajů České republiky se konalo v pátek 9. října na Krajském úřadě Karlovarského kraje.

„Trápí nás například fakt, že ministryně zdravotnictví Jurásková už podruhé odmítla účast na našem jednání. Právě zdravotnictví totiž bylo jedním z důležitých bodů. Podle nás totiž vláda upřednostňuje státní zdravotnická zařízení na úkor regionálních,“ konstatoval Michal Hašek, předseda asociace a hejtman Jihomorovského kraje.

„Budeme se snažit vyjednat setkání s ministryní, premiérem Fischerem a také ředitelem VZP. Je potřeba situaci ve zdravotnictví řešit. Potřebujeme podporu vlády, není možné, aby všechno spadlo pouze na kraje,“ doplnil hejtman Hašek.

Asociace chce také nabádat vládu k větší snaze získávat peníze z Evropské Unie.

„Vláda by měla zažádat o prostředky z globalizačního fondu, ze kterého čerpají miliardy ostatní státy, jen my jsme v tomto ohledu hodně zdrženliví. Hospodářská krize totiž ještě rozhodně neskončila a je potřeba, aby se stát snažil získávat peníze, které v tomto fondu jsou k dispozici za únosných podmínek. Budeme se snažit vládu přesvědčit,“ doplnil Radko Martínek, hejtman Pardubického kraje.

Na přetřes přišla i regionální témata. „Požádal jsem radu a pomoc při jednání o zmírnění požadavků na víza z Ruska a Ukrajiny. Tvoří trvalou část místních hostů a je potřeba, aby kvůli přísným pravidlům neubývali lázním návštěvníci,“ konstatoval Josef Novotný, hejtman Karlovarského kraje.