Císařské lázně, historický majetek Karlových Varů, městští zastupitelé prodali Karlovarskému kraji.

Do městské pokladny ale město získá minimum.

Kraj za objekt, pozemky a nesmírně cenný umělecký mobiliář zaplatí jedno procento z odhadní ceny, tedy 6,5 milionu korun, a to přesto, že za tento objekt mohlo město získat téměř dvě stě milionů korun.

„Devadesát devět procent z této částky musí kraj proinvestovat. To je jednou z podmínek smlouvy,“ uvedl Tomáš Hybner (ČSSD), náměstek karlovarské primátorky a zároveň předkladatel návrhu prodeje.

Podle dalších smluvních ustanovení má kraj na rekonstrukci objektu čas osm let. Pokud je za tuto dobu neopraví, vrátí lázně městu. Opravu odborníci vyčíslili na 750 milionů korun a kraj hodlá peníze na rekonstrukci získat z operačních programů Evropské unie. Karlovy Vary se naopak zavázaly, že vedle Císařských lázní zbudují nové parkoviště a opraví nefunkční lávku přes řeku Teplou.

Výprodej, handl a nevýhodná transakce. Tak zkritizovali prodej tohoto historického klenotu města zastupitelé, kteří s prodejem nesouhlasili. A to jak z opozice, tak z koalice.

„Chápu hejtmana, jemuž došlo, že město je neschopné a Císařské lázně chce opravit Karlovarský kraj. Nechápu ale vedení radnice, že do tohoto obchodu jde i se všemi riziky, která ho provázejí. Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚOHS) Karlovy Vary upozornil na možnou veřejnou podporu při komerčním i nekomerčním využití lázní a písemně varoval, že v případě nesrovnalostí prodeje se bude obracet na Karlovy Vary. Jak to budeme řešit?“ ptala se zastupitelka Monika Makkiehová (ODS). Ta zmínila i druhého zájemce o tento objekt, jehož město prý bez faktických argumentů z prodeje vyloučilo. „Uvedli jste, že nesplnil podmínky prodeje. Jak je ale mohl splnit, když žádné vyvěšeny nebyly? Vždyť žádné záruky nedal městu ani kraj,“ dožadovala se odpovědi zastupitelka.

Primátorka Veronika Vlková (ODS) a náměstci Tomáš Hybner (ČSSD) a Petr Keřka (ODS) jsou ale toho názoru, že kraj byl jediným partnerem k jednání.

„Kraj je vždy lepší než soukromý subjekt,“ zdůraznil Hybner.

Zástupce italské firmy, která o lázně usilovala, se proti rozhodnutí zastupitelů odvolá k ÚOHS. „Vedení města nás vyloučilo, aniž by si opatřilo informace, a ještě nás mylnými tvrzeními o obratu firmy poškodilo,“ uvedl jednatel firmy, která za objekt nabídla 200 milionů a umělecké předměty do zápůjčky. „Souhlasili bychom i se sdružením investic. Neměli jsme ale vůbec šanci,“ dodal byznysmen.

Proti prodeji lázní se postavila i část KSČM.

„Je to kulturní majetek města, patří Karlovarákům a neměli by jej ztratit. Město se nevydalo správným směrem,“ varoval před prodejem Josef Murčo (KSČM).

Jako politickou a majetkovou machinaci vidí prodej lázní také zastupitel Jiří Kotek (SNK/ED). Jeho kolega Jaroslav Růžička uvedl, že s touto transakcí souhlasil do té doby, než se z ní stal handl. „Kraj nám za to na investice pošle 90 milionů a ty stejně půjdou do haly. Je to nestandardní obchod, se kterým nemohu souhlasit,“ vysvětlil.

Prodej naopak podpořili zastupitelé z Karlovarské občanské alternativy. „My vidíme město jako naproto tragického hospodáře a cesta převodu lázní na kraj se nám jeví jako jediná záchrana. Nejsme rádi, ale je to menší zlo,“ uvedl Petr Kulhánek.

Glosa: Císařské lázně za třicet stříbrných