Zatím to připomíná opulentní voličskou hostinu. Na jídelním lístku je deset senátorských chodů, z nichž si mohou lidé na Karlovarsku zvolit svého senátora.

Poslední z nich, který ohlásil kandidaturu, je Jaroslav Rovný za Českou stranu národně sociální (ČSNS). „Že je můj program těžko prosaditelný? Omyl. Voliči při parlamentních volbách ukázali, že chtějí změnu,“ uvedl Rovný, který v komunální politice působí od roku 1990. Byl radním, zastupitelem a nyní je starostou Hroznětína.

Jaroslav Rovný je zároveň předsedou České strany národně sociální, o níž prohlásil, že je to bájný Fénix, který vstává z popela. A chce navázat na odkaz bývalých členů, jako je Milada Horáková, Prokop Drtina, Václav Klofáč nebo Edvard Beneš.

ČSNS podle Rovného nebuduje socialismus ani kapitalismus. Podle jejích členů musí nejprve dobře fungovat stát. Tvrdí, že současný model zastupitelského systému státu je nákladný a neefektivní. Proto v případě, že by byl Jaroslav Rovný zvolen, předloží ČSNS návrh ústavního zákona, který zavede místo dvoukomorového parlament jednokomorový s počtem poslanců 151. A navrhne zrušení financování politických stran prostřednictvím státního rozpočtu.

„Kampaň si financuji sám. Bude mobilní a kontaktní a stát bude maximálně sto tisíc. Chci navštívit každou obec, ale nechci mluvit se starosty, ale lidmi. Konkurenty napadat nebudu, ale pokud bych nepostoupil, pak rozhodně nepodpořím ty kandidáty, kteří už senátory byli. Nové tváře jsou mi bližší. Rozhodně nepodpořím Jiřího Vyvadila za ČSSD. Ten je podle mne chorobně ctižádostivý. ČSSD má spoustu dobrých starostů, z nichž mohla letošního kandidáta na senátora vybrat,“ uvedl Rovný.

Sám sebe nazval buldokem, který drží slovo, a co slíbí, to splní. Jaroslav Rovný kandiduje v Hroznětíně i do komunálních voleb, a pokud bude zvolen senátorem, pak je připraven vykonávat pouze jednu funkci.

(red)

Kdo kandiduje

Na post senátora v letošních podzimních senátorských volbách kandidují:
Komunistická strana Čech a Moravy – Jaroslav Borka
Občanská demokratická strana – Josef Pavel
Hnutí starostů a nezávislých s podporou TOP 09 – Jan Horník
Česká strana národně sociální – Jaroslav Rovný
Doktoři (Za uzdravení společnosti) – Jaroslav Žák
Věci veřejné – František Weiss
SUVERENITA–Blok Jany Bobošíkové, Strana zdravého rozumu – Věra Procházková
Česká strana sociálně demokratická – Jiří Vyvadil
Victoria.cz – Ivan Poustka
ALTERNATIVA (s podporou politických stran SNK–ED, KAN, OBČANÉ.cz, Nezávislí demokraté) – Jiří Kotek