Zdražování pokračuje. Karlovaráci tak od příštího roku zaplatí vyšší daň z nemovitosti. Rozhodli o tom karlovarští zastupitelé na úterním jednání.

Nakonec zvolili tu nejnižší sazbu – koeficient 2, kterým se tak daň zvyšuje na dvojnásobek.

V úvahu přicházelo trojnásobné či dokonce čtyřnásobné zdražení. Oponentům se však na zastupitelstvu podařilo prosadit tu nejnižší sazbu. Ta bude platit nejen pro centrální části Karlových Varů, ale i pro Bohatice, Čankov, Olšová Vrata či Cihelny.

„Když jezdím na ministerstva, slýchám tam, že bychom měli najít i jiná řešení než dotace jak naplnit městský rozpočet,“ uvedl náměstek Tomáš Hybner (ČSSD).

Primátorka Veronika Vlková (ODS) následně doplnila, že rada města šla stejnou cestou jako jiná statutární města, a proto navrhla koeficient 3, čímž by se daň z nemovitoststi zvýšila na trojnásobek.

Na jednání vyplynulo, že úředníci odboru financí magistrátu, kteří podklady zpracovali, byli dokonce pro koeficient 4. Kamila Bešťáková (KSČM) upozornila, že pokud hledá město zdroj peněz, mělo by prosadit navýšení lázeňského poplatku.

„V jiných městech je ale koeficent rozdělen podle městských částí,“ podotkl také Jiří Kotek (SNK/ED). Vlková na to kontrovala, že například v Hradci Králové, kde nemají městské části, je jednotná sazba pro celé město.

„Finanční výbor doporučoval koeficient dvě. Apeloval bych proto na jeho členy, aby i tady prosadili svou vůli,“ řekl Zdeněk Musil (KSČM).

„Pokud chcete, pane Hybnere, naplnit rozpočet města, neměli jste pod cenou prodávat městský majetek,“ prohlásil Jaroslav Fujdiar ze sdružení O co jim jde?! a náměstek Hybner na to reagoval: „Vezmu si to k srdci.“

Zastupitelé nejdříve hlasovali o koeficientu 3, pro který zvedlo ruku ale jen 19 politiků. Proti této sazbě byl i předseda finančního výboru Jaroslav Fiala (ČSSD). Nakonec tedy vyhrála varianta dvojnásobného zvýšení, kterou podpořilo 25 zastupitelů.