Pět let vznikal v dílně abertamského řezbáře Jiřího Laina unikátní betlém. Jeho dílo je unikátní v tom, že zasadil scénu zrození Ježíše do Londýna, ovšem v té jeho podobě, která je dnes známá už pouze z rytin. Za vzor si totiž vzal město před ničivým požárem z roku 1666.

„Londýn jsem si vybral hlavně kvůli mé ženě. Ta je totiž tímto městem a Anglií vůbec v tom dobrém slova smyslu posedlá. A tak jsem hlavně pro ni postupně vyřezal dávno zaniklou podobu města,“ vysvětlil netradiční pojetí biblického obrazu jeho autor. Letos dokončil poslední ze staveb – Tower. Scenérie tak na jedné straně začíná Westminsterským opatstvím, na druhé končí právě Towerem. Přes snahu o autentičnost Jiří Lain přiznává, že jeden detail neodpovídá skutečnosti před ničivým požárem. „Je to gotická věž katedrály svatého Pavla, která vyhořela už v šestnáctém století. V době požáru z roku 1666 chyběla katedrále, která má nyní barokní podobu, gotická věž,“ řekl.

Nedílnou součástí betlému je celá řada figur. Vedle nutné Svaté rodiny a Tří králů oživují scenérii i ryze britské postavy. V davu na pomyslném nábřeží řeky Temže se potkávají například Sherlock Holmes, jeho věrný druh Dr. Watson, klasik literatury Shakespeare či nekorunovaná královna detektivek Agatha Christie. „Teď už budu doplňovat pouze další postavy. Scenérie jako taková je hotová,“ doplnil Jiří Lain.

Hotové dílo zdobí v současné době interiér Lainova abertamského sídla. V loňském roce jej ale měli možnost vidět návštěvníci pražské výstavy betlémů. „Letos jsem tuto výstavu obeslal betlémem s motivem Prahy,“ uvedl.

Osud „londýnského“ betléma zatím není jasný. „Ještě ho neviděli naši angličtí přátelé. Mám trochu obavy, že jej budou chtít. Ale když budou hodně naléhat, asi jim ho prodám. Vždyť si mohu vyřezat nový,“ dodal Lain.