Už osmnáctým rokem se čeští skauti starají o to, aby domácnosti těch, kteří o to projeví zájem, o vánočních svátcích ozařovalo světlo z Betléma. Iniciativa dovážet věčné světlo do Evropy však vznikla v roce 1986, kdy se rakouští skauti rozhodli zpestřit tímto způsobem Vánoce.

Také letos si řada členů skautského hnutí přišla na karlovarské horní nádraží připálit petrolejku či svíčku betlémským světlem. Vlak, který jej přivezl, však měl takřka půlhodinové zpoždění. Paradoxně se na něm podíleli i sami skauti, kteří v jednotlivých stanicích vystupovali, aby předali světlo dalším. „Ale to je v pohodě, jednou za rok se to snese,“ komentoval jejich počínání průvodčí vlaku.

Lidé, kteří roznášejí betlémské světlo, se musejí v Karlových Varech spoléhat většinou na vlastní nohy, případně na soukromá auta. Jen málokterý řidič autobusu jim totiž dovolí vstoupit do vozu s otevřeným ohněm. „Dokonce se nám už stalo, že nás nechtěli pustit do vlaku! A to jsou České dráhy partnerem projektu,“ uvedla Alena Skuhrovcová z karlovarského skautského oddílu Mikan.

Podle jejích zkušeností se lidé nejčastěji ptají, zda je světlo skutečně z Betléma. „Na to se dá odpovědět pouze jednou větou: Musíte tomu věřit. Jinak se ale lidé většinou chovají mile,“ konstatovala skautka. „Já věřím, že je světlo skutečně z Betléma. Chodím si pro něj rok co rok,“ řekla odpoledne před Štědrým dnem starší paní, která si přišla svíčku zapálit na karlovarské vánoční trhy.

Podle Aleny Skuhrovcové se slovy ani nedá vyjádřit, co betlémské světlo symbolizuje. „Pro mě se ovšem stalo symbolem Vánoc a víry,“ dodala.