Včera to potvrdila pracovnice ČČK Hermína Kaňková.

Před téměř jistou smrtí policisté v úterý kolem páté hodiny ranní uchránili ženu, která stála uprostřed ledového proudu řeky Teplé v centru Karlových Varů. Policisté dosud nevědí, jak se důchodkyně, která bydlí na poměrně vzdáleném Čertově ostrově a z domu pravděpodobně vyšla zcela bosa, do řeky dostala.

„Jedná se o sedmdesátiletou ženu z pečovatelského domu,“ sdělil mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta. Dodal, že důchodkyni, která se ve vodě ocitla v úrovni lázeňského domu I. P. Pavlova, policisté z řeky vynesli ještě před příjezdem hasičů a rychle ji předali zdravotníkům. Hranice mezi ženiným životem a smrtí byla evidentně otázkou okamžiku. Oba policisté se proto vrhli do ledového proudu. „Žena, která na sobě měla jen noční košili a bavlněný kabátek, byla zřejmě v šoku, jen tam stála a nic neříkala,“ řekl Deníku těsně po zásahu Václav Lísa.

Podle něj měla žena štěstí, že ji voda nestrhla. „Hladina řeky stoupla a proud byl prudký, protože před tím pršelo a na kopcích tál sníh,“ připomněl policista. Oba zachránci, kteří ženu přenášeli, se museli proudem brodit nejméně deset metrů k ženě a pak zpět ke schodům, které z hlubokého kamenného koryta Teplé naštěstí vedou.

„Silně podchlazenou ženu ošetřili lékaři na interním oddělení. Ještě týž den byla pacientka mimo nebezpečí ohrožení života,“ potvrdila mluvčí karlovarské nemocnice Zdena Marková.

Oceněn by měl být i policista, jenž v minulém týdnu v Ostrově přispěl k záchraně muže, který po srdečním kolapsu málem zemřel na ulici.