Už příští týden by měl investor, soukromá firma s mezinárodní účastí, znát verdikt památkářů ohledně plánované výstavby jedenáctipatrového hotelu v Karlových Varech. Objekt projektovaný pro přibližně dvě stě šedesát lůžek a kompletní zázemí má stát v bezprostřední blízkosti chrámu svaté Maří Magdaleny, který je zařazen mezi klenoty evropské architektury. V roce 1736 jej dostavěl architekt a stavitel Kilián Ignác Dientzenhofer.

„Chrám je majetkem rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou a už nyní je narušen viditelnou prasklinou, která vede od kůru prakticky celou chrámovou lodí, včetně stropu,“ říká sídelní kanovník římskokatolické církve v Karlových Varech a děkan chrámu Jiří Hladík. Právě on má obrovské obavy z blízké stavby. „Nedovedu si představit, co by tak velký stavební ruch mohl udělat se statikou chrámu. Nehledě na to, že pod kostelem jsou hlavní prameny termy,“strachuje se děkan Hladík.

Plány investora se nezamlouvají ani památkářům. „Konkrétní závěry budou učiněny příští týden, ale s největší pravděpodobností, hraničící s jistotou, nebude projekt ve stávající podobě schválen,“ říká pracovník odboru památkové péče karlovarského magistrátu Miloš Hladký.

Náročná stavba by na daném místě podle geologů způsobila potíže především samotným stavbařům, potažmo investorům.

„Postavit jedenáctipodlažní budovu na tomto místě si vyžádá astronomické stavební náklady, protože projektant se bude muset poprat s nestabilním podložím,“ komentoval plány geolog Jan Pěček.

Glosa: Kostel nebo hotel?