Co se stalo, že sociální demokraté, ačkoliv deklarovali podporu lékařům, hlasovali na krajském zastupitelstvu společně s ODS? To byl rébus, s nímž si ve čtvrtek na mimořádném jednání marně lámala hlavu většina opozičních zastupitelů.

ODS se totiž ještě v pondělí dohodla s ČSSD, že ji podpoří. Kvůli tomu tak neprošlo žádné usnesení, které na mimořádném jednání krajského zastupitelstva navrhovala opozice kvůli krizi v krajské nemocnici.

A co bylo schváleno? Zastupitelé si schválili program zasedání a vzali na vědomí, že se kraj s lékaři dohodl.

„Požadavky lékařů byly z větší části splněny, proto jsme se s ODS dohodli, že budeme opět hlasovat společně. Nebyl důvod jitřit koaliční dohodu,“ uvedl uvolněný krajský zastupitel Petr Horký (ČSSD).

Sociální demokraté přesto tvrdí, že trvají na tom, aby se z Karlovarské krajské nemocnice, akciové společnosti, stalo veřejné neziskové zdravotní zařízení a do dozorčí rady nemocnice nominoval krajský výbor ČSSD Václava Larvu.

Na dotaz, zda se ČSSD dotklo rozhodnutí zdravotníků jít do voleb, sociální demokraté uvedli, že ano. „Do minulého týdne jsme byli na straně lékařů. Teď, když uspěli, založí si stranu. Mají na to právo, ale ani nám to neřekli,“ uvedl Horký s podtextem, že to ČSSD vnímá jako truc zdravotníků vůči lidem, kteří jim v krizi velmi pomohli. Přestože postup karlovarské ČSSD obhajoval i Václav Larva, jejich stranický kolega David Rath, člen Poslanecké sněmovny ČR, připustil, že v žádném případě se nedá mluvit o vítězství. Podle něj se konflikt v nemocnici otupil, ale nebyl zažehnán.

„Je to dočasné a křehké příměří. Nelze hovořit ani o vítězství, ani o prohře. Situace v karlovarské nemocnici je učebnicový příklad vyvrácení teorie ODS o tom, že ty budou po transformaci na akciové společnosti hospodařit lépe než příspěvkové organizace,“ uvedl exministr Rath.

Nemocnice se po fúzi, která podle hejtmana Pavla stále není dokončena, potýká s dluhem už 86 milionů korun.

Rath dodal, že ČSSD nemá v Karlovarském kraji lehkou pozici. „ODS se nám nepodařilo umravnit a svou daň za to zaplatili naši náměstci hejtmana Horký a Behenský, kteří už nejsou na kandidátce do krajských voleb. Situace je ovšem velmi vážná. Snažíme se své jednání omluvit, ale to nelze. Koalice ODS a ČSSD takovou hodnotu nemá,“ uvedl Rath.

Podle jeho osobního názoru by uhodil do stolu a tuto koalici opustil už před rokem.

Ivana Kalinová / Jana Kopecká