Jak uvedl Deníku starosta obce Jaroslav Kareš, rekonstrukce se neobejde bez dotací od státu.

„Pokusíme se získat dotace od ministerstva zemědělství. Zatím je vše pouze v přípravné fázi,“ předeslal starosta. Uvedl, že obec už nechala v minulosti vypracovat projekt. „Ten musíme nechat obnovit, protože jeho platnost už propadla,“ řekl.

Rekonstrukce hráze rybníka je podle Kareše nutná, avšak dosud na ni obec neměla dostatek financí. „Na hrázi bude potřeba vykácet některé stromy, hráz zpevnit a rozšířit její korunu,“ upřesnil starosta a vyvrátil obavy chatařů z toho, že by hráz mohla být zaasfaltovaná: „Její povrch zůstane přírodní.“

Starosta předpokládá, že v příštím roce ještě obec rekonstrukci realizovat nebude. „Počítáme s ní spíš napřesrok,“ upřesnil.

Představitelé obce rovněž zvažují následné vybudování mola, které by u hráze rekreantům umožnilo přístup do rybníka. To by byla alternativa místo původních pláží, které od soukromého podnikatele získal ruský majitel a mnozí chataři tak přišli o přístup k vodě. Vybudování mola je ale podle starosty Děpoltovic vize do vzdálenější budoucnosti. Vše bude opět záležet hlavně na penězích. (sl)