Vážený pane hejtmane,

dne 6. 11. jsme Vám (spolu s několika kolegy) svěřili svou obavu, že současní správci naši nemocnici nespravují odborně, a své podezření, že tak činí z nekalých úmyslů. Varovali jsme, že se pokusí uzavřít smlouvy, jež budou pro nemocnici nevýhodné, a žádali proto, aby se všechna výběrová řízení do konce roku zastavila. Slíbil jste tehdy, že tak učiníte, pokud překročí 1 milion.

Po měsíci (7. 12.) jsem se navzdory Vašemu slibu dověděl, že naši správci od příštího roku pronajali dialysu. Ta je (a po celou dobu od vzniku v r. 86 byla) součástí vnitřního oddělení, jehož jsem přednostou. Neoznámil jste mi to Vy ani řízením nemocnic pověřený radní (vrcholní představitelé pomyslného vlastníka kraje), tím méně někdo z těch, kdo ji z Vašeho dopuštění spravují. Dověděl jsem se to, světe div se, z novin.

V rozhovoru 21. prosince (k své hejtmanské kandidatuře) v MF Dnes se přiznáváte k „…určitému zklamání z komunikace v oblasti zdravotnictví“ jako svému „hlavnímu neúspěchu“. Představujete-li si mlčení jako přiměřený způsob sdělování, nedivme se tomu.

Ani notorického neplatiče nemůže majitel zbavit střechy nad hlavou, pokud mu to (byť hrubě) neoznámí. Nezasluhujeme-li si (pracovníci dialysy a já osobně; vždyť za pracoviště nesu odbornou a právní zodpovědnost) ve Vašich očích ani to, co obtížný parazit, nezbývá mi zřejmě než to přijmout. (Jako lékař jen musím připomenout, že v civilizovaných zemích by se podobný krok bez veřejného rozboru pro+proti s odborníky i laiky odehrát nemohl. Jako občana mne mrzí, že jsme – spolu s umělou ledvinou – vyvlastnili v Karlových Varech i základní slušnost a že se bez ní při správě věcí obecných docela snadno obejdeme.)

Čemu ale rozumět nemohu, že neberete ohled k pacientům a ani laická veřejnost Vám nestojí za to, abyste tento krok vysvětlil a uklidnil ji. Není snad stav zdravotnictví věcí veřejnou? (Vaše případná výmluva, že se tak děje bez Vašeho vědomí, neobstojí, vezmeme-li v úvahu pokoutní způsob, jímž Váš náměstek, ing. Mutinský, získává o dialyse před jejím outsourcingem za zády ředitele i hospodáře údaje od úřednic a zakazuje jim zpravit je o tom, jakož i zprávy z druhé smluvní strany, že je již ruka v rukávě.)

Nemohu to chápat jinak, než že jste porušil daný slib a vypověděl již tak křehké příměří. Tím jste nás ale zároveň vyvázal z poslušnosti úmluvě, včetně slibu veřejného mlčení.

Je mi líto, dozvím-li se, že slovo hejtmana nic neváží. Mrzí mne to jako zaměstnance nemocnice, ještě více jako občana kraje, jejž (spolu s dalšími 304.572 nebožáky) obývám. Budiž nám a našim pacientům samo nebe milostivo!

(Odpověď hejtmana zde.)