Právní rozbor, který si na tento finanční transfer nechala radnice zpracovat, totiž konstatoval, že existují důvodné pochybnosti o oprávněnosti této fakturace.

„Společnost Laverna Romana předložila městu dvě faktury za provedení prací. Jedna zněla na 410 tisíc 550 korun a druhá na 328 tisíc 440 korun. Vzhledem k důvodným pochybnostem o oprávněnosti fakturace výše uvedených částek se tato společnost rozhodla vyfakturované prostředky městu vrátit a narovnat tak stav věcí, aby nedošlo k poškození města,“ uvedl Jakub Kaválek, mluvčí radnice.

Zda s firmou Laverna Romana bude karlovarská radnice spolupracovat i nadále, to už její mluvčí nekomentoval. Na tento projekt s firmou magistrát totiž uzavřel mandátní smlouvu.

„Pokud existují důvodné pochybnosti o oprávněnosti fakturace, potom by radnice měla zareagovat a s touto společností rozvázat veškeré pracovně právní vztahy. Vždyť jde o peníze, které Karlovy Vary získaly z Bruselu,“ uvedl zastupitel Petr Kulhánek (KOA).

Karlovarští radní také projednají uvolnění dalších 70 tisíc eur na projekt Thermae Europae. Na zajištění dvou odborných knižních publikací o lázeňství o ně zažádala firma Eurotec Consulting, partner projektu. Radní posoudí také schválení výjimky na vydání těchto knih ze zásad pro zadávání veřejných zakázek.