Karlovarská soukromá vysoká škola bude mít možná brzy dalšího V. I. P. pedagoga. Na přednášky sem totiž dochází bývalý premiér Stanislav Gross, a to nikoliv jako student. Potvrdil to včera Ondřej David, jednatel Karlovarského vzdělávacího institutu, jenž školu provozuje.

David přitom nevyloučil, že by se Gross mohl skutečně stát přednášejícím v Karlových Varech. Pak by rozšířil řady vlivných osobností, které tu už nyní učí. Jde například o ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila či renomovaného advokáta Eduarda Brunu, který v korupčních aférách obhajoval Grosse i Jiřího Čunka.

Vazby Grosse na vysokou školu potvrzuje sama škola na svých stránkách. V jedné sekci je totiž odkaz na Ústav pro prevenci negativních jevů ve společnosti, kde Gross zastupuje post asistenta ředitele.

„Informace, že u nás učí pan Gross, už se ke mně také donesla. Pravdou je, že dochází na přednášky. Nevím však, jaké má k tomu pohnutky. Je možné, že se chce samovzdělávat,“ poznamenal David.

V praxi to totiž podle něho chodí tak, že pokud chce začínající právník vyučovat na vysoké škole, musí mít školitele. Musí také docházet na přednášky. Podmínkou je získání povolení od vedoucího katedry. A to Gross v Karlových Varech dostal.

Poté, co odešel z vrcholné politiky, nastoupil Gross jako koncipient v advokátní kanceláři Eduarda Bruny. David nevyloučil ani to, že Bruna si chce jako školitel Grosse vychovat. „Pan doktor Bruna je u nás prorektorem pro studium a zároveň vede oddělení trestního práva,“ upřesnil David.

David prý Brunu požádal o působení na škole ještě před tím, než kolem Grosse propukl korupční skandál. „S panem Brunou se známe patnáct let. Je to specialista na trestní právo,“ vysvětlil David.

Také ministr Pospíšil už působí na škole delší dobu. „Nastoupil sem ještě před tím, než se stal ministrem,“ doplnil.

Všichni zmiňovaní mají silné vazby na státní Právnickou fakultu v Plzni, na kterou přestupují karlovarští studenti, pokud chtějí získat titul doktora. Soukromá škola totiž umožňuje jen titul bakaláře. Před lety se v médiích přetřásala Grossova rigorózní práce, která prý neměla adekvátní podobu závěrečné práce vysokoškoláka. Studenti ji ani nemohli nalézt ve studijní knihovně, u sebe ji měl přímo tehdejší šéf plzeňské fakulty Milan Kindl, dobrý přítel Davida. „U nás působí řada lidí, kteří se rekrutovali z plzeňské fakulty, patří k nim i ministr Pospíšil,“ konstatoval David.

V poslední době sílí kritika ohledně působení vlivných lidí na soukromé škole, kde nyní studují státní policisté. „Také jsem to zaznamenal, ale podle mě rozhodně nejde o střet zájmů. Podívejte se na jiné právnické fakulty, v nich také vyučují politici. Kde jinde by tito lidé měli působit než právě na akademické půdě?“ uzavřel David.

Grosse včera redakce Deníku v pražské kanceláři nezastihla, mobil jí nezvedal.