Výsledná částka na výstavbu karlovarské multifunkční haly neskončí u částky miliardy a sto milionů korun. Už nyní je k tomu třeba přičíst dalších téměř 50 milionů, jež si vyžádá dopravní řešení v této lokalitě. S ním je spojena i výstavba dalšího kruhového objezdu, a to na místě dnešního vjezdu do staré vodárny.

„Předpokládané náklady na tuto akci, v rámci které bude opravena část Západní ulice a vybudován i nový chodník, jsou čtyřicet osm milionů korun,“ informovala karlovarská primátorka Veronika Vlková (ODS). Podle ní jsou náklady vysoké i proto, že se budou pokládat nové inženýrské sítě.

Členové sdružení O co jim jde, jež upozorňuje na mrhání penězi v rámci výstavby multifunkční haly, namítají, že jde jen o další práce v rámci haly. „Do zakázky na stavbu haly nebyly zahrnuty. Je to záměrně z této akce vyčleněno, přitom je jasné, že jde o dopravní řešení pro nové hokejové centrum,“ podotkl Otmar Homolka. S kolegy stavaři spočítal, že komunikace u haly by spolykaly 15 milionů, parkoviště dalších 15 milionů a kruhový objezd 3,5 milionu korun.

Jen několik metrů od plánované okružní křižovatky nedávno Ředitelství sinic a dálnic dokončilo jiný kruhový objezd. „V rámci něho jsme museli překládat téměř všechny inženýrské sítě, což nás vyšlo na čtyři miliony šest set tisíc korun. Výstavba samotné křižovatky pak stála šest milionů šest set tisíc korun,“ upřesnil šéf karlovarské divize Ředitelství silnic a dálnic Radomil Havrda.

Podle Daniela Riedla, vedoucího odboru investic magistrátu, který materiál zpracovával, je ale částka 48 milionů adekvátní.

„Mně to drahé nepřijde. V rámci této akce bude vybudována okružní křižovatka, bude upravena křižovatka u mostu kapitána Jaroše, kdy se postaví odbočka k vilám. Vedle toho dojde i na stavbu dotčených komunikací uvnitř areálu multifunkční haly. Rozhodně ale nejde o dopravní řešení jen kvůli hale,“ vysvětlil Riedl. Zároveň dementoval, že by za tyto peníze mělo dojít i na realizaci parkoviště v areálu haly. „S parkovištěm umístěným pod halami počítáme už nyní. Venkovní bude ale realizováno až v případě, až dojde na stavbu bazénu,“ upřesnil.

Podle Vlkové rozhodne o zhotoviteli této akce výběrové řízení, jehož lhůta končí 18. dubna. O tři dny později pak komise bude otevírat obálky. „Jediným hodnotícím kritériem bude cena,“ dodal Vlková.

Podle Riedla mají zájemci zasílat nabídky na adresu společnosti Investon, která dělá stavební dozor na hale. „Ta lokalitu dobře zná, proto bude soutěž organizačně zajišťovat,“ dodal Riedl.

Jana Kopecká / Ivana Kalinová