Rada města včera na svém jednání probírala žádost soukromé podnikatelky, která by si chtěla v objektu města ve Dvořákově ulici zřídit soukromou agenturu na hlídání menších dětí, tedy zařízení podobné jeslím. Zřídit městské jesle by totiž vyšlo řádově na desítky milionů. Největší problém by byl zejména se získáním zdravotnického personálu a extrémně náročnými hygienickými předpisy.

„To jsou komplikace, které nás od podobného záměru odrazují. Školička by byla potom i poměrně velmi drahá pro rodiče,“ říká náměstkyně primátorky Jana Petříková.

Přestože provoz podobného předškolního zařízení pro batolata a děti do tří let vyjde jakéhokoli provozovatele draho a vyšší jsou i měsíční poplatky, nedávný pokus o jeho zřízení v Konečné ulici byl v podstatě úspěšný.

„Měli jsme tam syna, platili jsme kolem tří tisíc korun měsíčně a vím, že jesličky byly plné. Zájem ze strany zaměstnaných rodičů byl velký. Vzhledem ke komplikacím, které ze strany provozovatelky později nastaly, byl však provoz školičky přerušen. Museli jsme sehnat paní na hlídání přes inzerát a povedlo se nám to až popáté,“ říká mladá Karlovaračka.

Objekt ve Dvořákově ulici je nutné před samotným zřízením soukromé agentury na hlídání dětí rekonstruovat. „Zájemkyně by vše investovala ze svého. Od nás by si prostory pouze pronajala,“ vysvětlila náměstkyně.

Glosa: Šance pro rodiče?