Víte, co se stalo v historii 16. dubna? Tak například se narodili Charlie Chaplin, současný papež Benedikt XVI. nebo dánská královna Margaret. Naopak v tento den umřel španělský malíř Francisco de Goya.

Pro Karlovaráky má ale toto datum úplně nový význam. Dnešní večer se může nesmazatelně zapsat do sportovní historie města, když Energie získá mistrovský titul v ledním hokeji!

Karlovarský kapitán Václav Skuhravý věří ve vlastní vítězství. „Dostali jsme se hodně daleko. Možná, že si ani jeden z nás neuvědomujeme, že k zisku titulu nám chybí šedesát minut čistého času. Přesto věřím, že všichni, kteří nastoupí v bílozelených dresech, udělají všechno pro to, aby se mistrovský pohár přivezl do Karlových Varů,“ řekl Skuhravý.

Největší tíha zodpovědnosti bude ležet na brankáři Lukáši Mensatorovi. „Já se na utkání nedívám tak, že bych měl hrát nějakou důležitou roli. Brankář je na ledě proto, aby týmu pomohl. Já jen doufám, že odchytám lepší zápas než Adam Svoboda,“ přidal Mensator.

Energetici už mají se sedmým zápasem určité zkušenosti. Semifinálovou sérii s Mountfieldem zlomili v sedmém zápase na ledě Jihočechů.

„Kdyby to i tentokrát dopadlo, jako s Českými Budějovicemi, tak by mi to vůbec nevadilo,“ přiznal strůjce karlovarského úspěchu Zdeněk Venera a předpovídá, jak to bude večer vypadat: „Podle mě je to otevřené, ale Slavia hraje doma velice dobře.“

Nebezpečí hrozí Energii z prostoru brankoviště. V šestém zápase se Pražané několikrát dostali těsně před Mensatora a obránci měli co dělat, aby nebezpečí uhasili. „Slavia v posledním zápase hrála výborně. Snažila se celou sérii rozhodnout. My si musíme dát veliký pozor na situace okolo branky. Ty mohou rozhodnout,“ poznamenal Venera.

Podle sázkových kanceláří je favoritem v posledním zápase Slavia. „Zájem o sázky na finálovou sérii je obrovský,“ uvádí za Tipsport Ladislav Pavlis. V sedmém rozhodujícím finálovém zápase hokejové extraligy Slavia Praha – Karlovy Vary sázková kancelář Tipsport ve vypsaných kurzech favorizuje domácí Slavii. Na výhru Slavie po šedesáti minutách je kurz 1,67:1, remízu 4,30 a výhru Varů 3,58:1. Pokud duel skončí remízou, prodlužuje se až do rozhodujícího gólu, nebudou trestná střílení. Tipovat lze i výhru Slavie v prodloužení v kurzu 6:1. Že se to podaří Karlovým Varům, vidí bookmakeři v kursu 10:1.

A jak to vidí katolický kněz Jiří Majkov? „Věřím, že dnes večer budou stát na straně Karlovaráků všichni svatí a že vyhrají o dva góly,“ řekl Majkov s poukazem na dnešní papežovy narozeniny.

Petr Zahradníček, Jan Čech

…a jak to vidí Jiří Šlégr?

Jiří Šlégr, obránce Litvínova, jeden z mála vyvolených, který získal v hokeji prakticky vše. Získal prsten za vítězství ve Stanley Cupu, vyhrál s Českem olympijské zlato v Naganu a byl i mistrem světa.V letošní sezoně byl tahounem litvínovského týmu. Ovšem právě Litvínov se stal prvním soustem karlovarské Energie v letošním menu play off. I po vyřazení se ale skoro na každém zápase Energie objevoval Jiří Šlégr v hledišti staré karlovarské plechárny. Není divu, svého času, při odluce v NHL, dokonce za Karlovy Vary nastoupil k šesti utkáním. A jak vidí vyhlídky Energie v posledním středečním zápase v Praze?

„Slavie má výhodu domácího prostředí, ale je to sedmý zápas a stát se může cokoliv. Energie je určitě ale nejpříjemnějším překvapením extraligy a přeji jí úspěch. Pro město Karlovy Vary je to dobře, staví se tu nová hala, takže co víc si mohou Karlovaráci přát!“

A jeho tip na středu?

„Asi 3 : 1 pro Slavii, ale může to být i opačně.“

(pga)