Přestože se provozovatelé jídelen před vypršením ´ochranné lhůty´ Evropské unie pro úpravu jídelen v Čechách obávali velkých potíží a investic, většinou si oddechli. Normy pro provoz jídelen jsou totiž v naší republice tak přísné, že v drtivé většině už provozujících pracovišť se žádné zásadní úpravy dělat nemusely.
„Je to tak. Hygienici dělají pravidelné kontroly a neodpustí nic. Nejenže musí jídelna vyhovovat všem předpisům v oblasti technického vybavení a organizace provozu, ale hygiena provádí stěry z pracovních ploch a podobně,“ říká Pavlína Gajdošová, vedoucí školní jídelny a stravovacího provozu. Nekompromisní přístup hygieny má však své výsledky.
Mimo jiné v tom, že se dramaticky snížil počet nákazy salmonelózou ve veřejných vývařovnách. „Pokud jde o střední školy, je v současné době v Karlovarském kraji v provozu celkem jednadvacet jídelen, z toho jsou tři vývařovny,“ říká Jana Pavlíková z oddělení informací krajského úřadu a pokračuje: „ Žádná z jídelen nemá problémy s dodržením hygienických předpisů. Do budoucna ale předpokládáme, že bude nutné řešit hygienické hledisko u pěti z nich.“ Potíže mají i některé jídelny v základních školách.
Většinou se však týkají stavebních dispozic jídelny a nikoli technologií či vybavení pracovišť. Většina rodičů vítá přísné předpisy v jídelnách a je ochotna připlatit kvůli tomu případně i více peněz za obědy.
„Je nám jasné, že když chceme, aby dítě jedlo v moderní jídelně, která stojí velké investice, bude možná dražší i oběd. Za zdraví dítěte to ale stojí,“ říká Dana Jachnická z Karlových Varů.