Důkladnější terénní program, více testů na HIV a také možnost přivýdělku pro drogově závislé. To jsou body, které nabízí resocializační program STOP Vyloučení. Na tom právě pracuje karlovarské K–centrum.

„Rozšířili jsme terénní program, který nám pomáhá proniknout a i do dalších měst a a nabídnout naše služby i na menších dorgových scénách,“ konstatoval Jan Hudák, vedoucí projektu z občanského sdružení Světlo Kadaň. „Zároveň provádíme i zdravotní testy například i prostitutek, což je další aktivita, kterou tento projekt nabízí,“ doplnil Hudák.

Projekt STOP Vyloučení dále nabízí klientům i možnost přivýdělku. „Docházejí do naší dílny sem do karlovarského K–centra a vyrábějí svíčky. Za tuto činnost jsou placeni. Berou zhruba sedmdesát korun hurbého za hodinu. O tuto práci je velký zájem. Navíc to celou řadu z našich klientů motivuje i k tomu, aby si hledali normální práci,“ doplnil vedoucí projektu. Sdružení Světlo Kadaň získává na tuto činnost dotace z evropských fondů a také od Karlovarského kraje. „Celkově je projekt podporován částkou dva miliony a sedmset tisíc korun. Všechny tyto peníze ale nevyčerpáme. Finance jsou nám propláceny zpětně. Projekt STOP Vyloučení má poměrně příznivý ohlas,“ doplnil Hudák.

Podle koordinátorky Věry Zettlové se pracovníkům podařilo s terénním programem proniknout i do nových drogogových lokalit. „Naši pracovníci dojíždějí například do Nejdku, Nové Role, Rosnic, Chodova i do dalších obcí. Zde navazují naši pracovníci kontakty s drogově závislými a snažíme se jim nabídnout pomoc,“ informovala koorodinátorka Zettlová. Mezi drogově závislýmje prý stále nejužívanější drogou pervitin. „Alespoň mezi našimi klienty to tak skutečně je. Potom je samozřejmě oblíbený například i toluen. S kokainem a heroinem se až tolik nesetkáváme,“ potvrdila Zettlová.