V Karlových Varech opět operuje muž, jehož hlavním posláním je bdít nad bezpečností lidí a dodržováním zákonů. Agenta Jejího Veličenstva Jamese Bonda, který krajské město přeměnil ve stát Monte Negro, se po stopě zločinu tentokrát pouští ryze český inspektor Klubíčko. Příběh Devatenáct klavírů z předválečných dnů Karlových Varů z pera Emila Vachka natáčí v těchto dnech režisér Dušan Klein.

„Filmaře láká prostředí, ve kterém se má film odehrávat,“ řekl pro Deník v přestávce natáčení režisér Klein. Příběh, který zde točíme, se celý odehrává na Karlovarsku na konci třicátých let, přesněji řečeno v roce 1937. „Chceme do filmu dostat atmosféru Karlových Varů, proto tady budeme pár dní točit exteriéry,“ doplnil režisér.

Pro první natáčecí den si filmaři zvolili exteriéry nedaleko hotelu Richmond a Zámeckou ulici. Už dnes se ovšem štáb přesouvá na Vrch přátelství, kde bude natáčení pokračovat v restauraci Diana.

„Restaurace bude dnes pro veřejnost uzavřena,“ upozornila Kateřina Vilímková, pracovnice marketingového oddělení České televize. „Točí se jak v exteriéru před restaurací, tak uvnitř. Produkce filmu žádá veřejnost, aby nechodila. Prostor je totiž malý,“ požádala Karlovaráky Vilímková.

Natáčení začíná dnes ve 14 hodin a končí až v noci.

V hlavní roli v pořadí třetího případu inspektora Klubíčka se představí Miroslav Donutil. Tomu bude v roli karlovarského inspektora Tykače sekundovat Ondřej Vetchý. V roli novináře Laurina se představí Jiří Langmajer. V příběhu si zahrají také Klára Issová, Martin Stránský, Zdeněk Maryška (tato trojice natáčela včera dopoledne před Richmondem) či Marián Labuda.

Režisér Dušan Klein už má na svém kontě celou řadu detektivek. Stal se dokonce hlavní postavou unikátního projektu přímých přenosů detektivních příběhů Hříchy pro pátera Knoxe a Hříchy pro diváky detektivek. „Šel bych do toho klidně znova, dokonce se o tom už uvažovalo. Jen by to musel někdo napsat, protože já už na to nemám čas,“ prozradil.

K této filmové tvorbě se přitom dostal takřka náhodou. „V sedmdesátých letech, kdy začala poptávka po společenských dramatech, jsem se chtěl tomuto trendu vyhout. A tak jsem se vrhl na detektivky. Musím ale přiznat, že se mi tento žánr líbí. Mohu ukázat své řemeslo, profesi. Takže nyní střídám detektivky s komediemi. V srpnu začínáme točit thriller ze současnosti. Jmenuje se Hrobník. A na podzim jako odpočinek vánoční pohádku,“ dodal.