Křehké příměří, které lékaři a zdravotní personál Karlovarské krajské nemocice (KKN) uzavřeli s Karlovarským krajem, stále trvá. Nic na tomto stavu nezměnila ani rezignace Stanislava Kubína, který odstoupil z postu lékařského ředitele a z nemocnice odchází úplně. Přestože to byl právě tento lékař, který pro nemocnici vyjednal podmínky, za nichž bylo přes tři sta lékařů a zdravotních sester ochotno stáhnout výpovědi a primáři stáhnout své rezignace. Personální krize, která nemocnici na přelomu roku hrozila a vyústila v masové demonstrace, tak byla tehdy zažehnána.

Lékaři souhlasí i s tím, že funkci lékařského ředitele bude prozatímně vykonávat Jiří Štefan, současný ředitel karlovarské nemocnice. „Ano, tak zní náš návrh. Jiří Štefan by tento post zastával do jmenování nového zdravotního ředitele, který vzejde z vyhlášeného výběrového řízení,“ uvedl Jiří Fojtík, finanční ředitel a zároven předseda představenstva KKN po dohodě s výkonným ředitelem Janem Ferencem.

„Já jsem byl dočasně do této funkce jmenován? O tom nic nevím, jsem pracovně mimo Karlovy Vary. Pokud je to pravda, pak se vyjádřím až poté, kdy mi to bude sděleno oficiálně,“ uvedl včera s nefalšovaným údivem Jiří Štefan.

O podporu lékařů usilovat ale nemusí. „Jiří Štefan je pro nás zárukou smíru do krajských voleb,“ uvedl na dotaz, zda s novým ředitelem budou lékaři souhlasit i Filip Berger, předseda lékařského odborového klubu karlovarské nemocnice. Ten důvody, proč Stanislav Kubín podal rezignaci, nezná. „Všichni se ptají, ale zatím nic nevíme. V nemocnici je ovšem klid,“ dodal lékař.

Samotný Stanislav Kubín zatím o důvodech mlčí. Ke své rezignaci na funkci zdravotního ředitele se podle našich informací vyjádří až v příštích dnech. Hypotéza, že odchází kvůli pronájmu hemodialýzy, vyvrací nemocnice sama. „O pronájmu tohoto oddělení současné představenstvo nejednalo a nejedná. O žádné uzavřené smlouvě nám není nic známo,“ vyvrátila spekulace Zdeňka Marková, mluvčí nemocnice.

Přestože doktoři Kubínovo rozhodnutí respektují, jeho odchodu litují. „Z nemocnice odchází nejen mravně ryzí člověk s jasným a správným názorem na směr, jimž by se mělo ubírat krajské zdravotnictví, ale také jedna z rozhodujích osobností, která v uplynulých desítkách let kladně utvářela odbornou orientaci celé nemocnice,“ uvedl ke Kubínově odchodu Jaroslav Žák, přednosta interního oddělení. Ten dodal, že jak veliká je to ztráta i pro chirurgii, to se teprve ukáže.

„Samozřejmě, že jsme všichni nahraditelní, jen každý z nás jinak snadno. Je mi smutno, že lidé nesoucí politickou zodpovědnost za úroveň zdravotní péče v kraji dopustí jeho dochod tak snadno, neřku–li se zadostiučiněním,“ sdělil svůj osobní názor přednosta.

Podle karlovarských lékařů dojde Kubínovým odchodem k posunu rovnováhy sil ve vedení krajské nemocnice. Přestože bude na post lékařského ředitele vypsáno výběrové řízení, jeho přirozené důsledky očekávají.

Glosa: Dalo se to čekat…