A právě kvůli tomuto projektu, díky kterému získá město do roku 2009 devět milionů korun, se strhla na včerejším jednání zastupitelstva ostrá diskuse.

„Chtěl bych se zeptat, jak je to s penězi určenými na Kulturu 2000. Kde jsou?“ptal se zastupitel Pavel Žemlička (KOA). „Budeme měnit statutární orgán a v únoru uděláme audit,“ odpověděl mu náměstek pro kulturu Jan Balek (ODS). „Já se vás neptám na audit, to je zavádějící. Město má mít k dispozici 171 tisíc eur. Vy nevíte, kde jsou, a jak jsou zaúčtovány?“ nenechal se odbýt Žemlička. „Ne že bych nevěděl, ale větší přehled budu mít, až mi podklady dodá odbor ekonomiky. Peníze jsou na účtech,“ reagoval Balek. „Znovu tedy položím otázku – víme, kam tyto peníze jdou? Máme 18. prosince a co vím, tak není naplánována akce, která by tolik stála,“ stále se dožadovat Žemlička. Místo Balka pak odpověděl náměstek Petr Keřka (ODS): „Peníze jsou posílány z Evropské unie ve třech letech. Pro letošek nám zbývá vyčerpat padesát tisíc euro, a to můžeme až do března. Peníze byly použity například na cesty na mítinky či technický materiál.“

Dosavadní lídr projektu a zastupitelka Monika Makkiehová (ODS), která se včerejšího jednání nezúčastnila, čerpání peněz upřesnila. Původně měly být použity na vydání odborné publikace o lázeňství, jejíž návrh měl být už letos na podzim. „Zatím se však kolem ní nic neděje, a to má být zpracována do března,“ informovala Makkiehová, která bude z funkce lídra odvolána.

Na předchozích zastupitelstvech navrhovala, že za zbytek peněz by mohla být vytvořena socha inspirována Karlovými Vary, která by se stala součástí putovní výstavy projektu. I z té však sešlo. Problémy podle Makkiehové jsou i okolo výroby knihy a dalších tištěných materiálů.