Jen zlomek pacientů z České republiky jezdí do Karlových Varů na tak zvané křížkové lázeňské pobyty. Důvodem je to, že do nízkých limitů zdravotních pojišťoven se vejde už jen málokteré lázeňské zařízení.

„Pojišťovny platí za léčbu tak málo, že bychom pro klienty na křížkovém pobytu museli vařit i pod stokorunu na osobu a den. A takový požadavek je pro nás v podstatě nepřijatelný,“ říká například Rudolf Bokiš z lázeňského sanatoria Bristol.

Z celkového počtu pacientů zde ročně pobývá kolem půl procenta Čechů. Mezi nimi stále přibývá těch, kteří tráví v sanatoriu oblíbené, tak zvané wellness pobyty, tedy preferují preventivní lázeňskou léčbu a relaxaci před léčbou skutečnou.

Podobné zkušenosti mají také v sanatoriu Thermal. „Tak zvaně na křížek k nám ročně jezdí asi kolem 1,5 až 2 procent českých hostů. Samoplátců je asi pět procent. Jedním z hlavních důvodů je cena. Je stále hodně Čechů, pro které je částka jen za ubytování za noc ve výši 1 500 až 2 000 korun příliš mnoho. Když se pak k tomu připočítá cena za procedury a podobně, vycházejí lázně na celkem vysokou cenu,“ míní ředitel sanatoria Thermal Jiří Kubeš.

I zde tvoří cizinci základ klientely. Tradičně jde o rusky mluvící hosty, včetně Rusů žijících v Izraeli, Americe či v zemích bývalého Sovětského svazu. Komplikace přináší v současné době hoteliérům zaměřeným na zahraniční hosty především aktuální vízová politika naší země směrem k Ruské federaci. Rusové z asijské části Ruska musejí žádat o vízum v Jekatěrinburgu. Na dosavadní konzulární centrum v Moskvě se mohou obracet už pouze Rusové žijící v evropské části země.

Cestovní kanceláře musí dále za akreditaci platit obrovské peníze a komplikací je daleko více. Hoteliéři to považují za špatnou vízovou strategii.

„Bráníme přijíždět do země několika stovkám tisícům Rusů, přitom sami intenzivně usilujeme o zrušení víz do Spojených států. Tam jezdí něco pod čtyřicet tisíc Čechů ročně,“ kroutí nevěřícně hlavou Rudolf Bokiš.

Problémy s hosty z bývalé ruské federace, přesněji s jejich vízovými obstrukcemi, se odrazí ve všech lázeňských zařízeních, která se zaměřují právě na ruskou klientelu. Obecně však jezdí do Karlových Varů stále více klientů.