Dva znalci a dva posudky s rozdílem desítek milionů korun. Tak diametrálně se liší odhad Císařských lázní, který znalcům zadal karlovarský magistrát. Realitní makléř a krajský zastupitel Ivan Žikeš budovu včetně pozemků odhadl na 60 milionů, zatímco Václav Peleška na 155 milionů. Stejná zůstala pouze cena za vnitřní mobiliář objektu. Ten znalec Antonín Rybář skutečně odhadl na 37 milionů 921 tisíc 700 korun, jak krajským zastupitelům bez znaleckého posudku v rukou tvrdil hejtman Josef Pavel.

Většina krajských zastupitelů pak na svém zářijovém zasedání souhlasila se záměrem, že kraj by Císařské lázně od města odkoupil za pevně stanovenou částku ve výši 97 milionů 704 tisíc korun. „Budeme nyní požadovat revokaci tohoto usnesení a navrhneme, aby město s krajem založilo akciovou společnost, do níž bychom bezúplatně objekt převedli. Nebráníme se ani jiné právní formě. Jde nám o to, aby Císařské lázně mohly být opraveny z dotací Evropské unie,“ uvedl Tomáš Hybner (ČSSD), náměstek karlovarské primátorky a krajský zastupitel.

Podmínkou bezúplatného převodu je ovšem vzkříšená krajská podpora multifunkční hale. „V původním usnesení se kraj zavázal k dotaci ve výši 100 až 150 milionů korun, což krajští zastupitelé následně zrušili s vysvětlením, že z unijních peněz se dá financovat pouze jedna náročná akce, a to oprava Císařských lázní,“ vysvětlil Hybner.

Hejtman Pavel je existencí dalšího znaleckého posudku překvapen. „Je to pro mne nová informace, kterou jsem v průběhu dosavadních jednání o převodu Císařských lázní neměl k dispozici. O tom, co bude tato informace znamenat pro další vývoj naší dohody, budu intenzivně jednat s primátorkou Vlkovou v nejbližších dnech,“ uvedl hejtman.