Březen 2008. To je termín, během něhož musí být dokončena úprava odbavovací haly karlovarského letiště. Ta musí být předělána tak, aby byli zvlášť odbavování lidé přilétající ze schengenského prostoru a mimo něj.

„Podle našich informací mají práce drobné zpoždění. Byli jsme ale ujištěni, že se tento termín i přesto bez problémů stihne,“ ujistil Jan Zborník, náměstek hejtmana Karlovarského kraje. „Pokud by se termín nedodržel, znamenalo by to problémy, protože by karlovarské letiště mohlo ztratit svůj mezinárodní status,“ dodal náměstek.

Menší komplikace připustil i Václav Černý, ředitel letiště. „Zpoždění tady skutečně máme, ale není tak výrazné, aby se úpravy do března nestihly,“ ujistil Černý.

S přestavbou letiště mají své zkušenosti i pracovníci letiště. „Trochu to tady připomíná válečnou zónu, pořád se něco uklízí a stěhuje. Myslím ale, že lidé, co zde pracují, chápou, že je modernizace pro další budoucnost a věhlas letiště klíčová věc. Proto si nestěžujeme,“ svěřil se jeden z nich.

Kromě zmíněných oprav má však karlovarské letiště i několik úspěchů. „Podařilo se například zvýšit počet cestujících, což je samozřejmě v pořádku,“ doplnil Zborník. Zároveň by mělo letiště dosáhnout dobrých hospodářských výsledků. „Zatím odhadujeme, že by mělo dosáhnout zhruba čtyřmilionového zisku před zdaněním. To považujeme za úspěch,“ konstatoval náměstek hejtmana.

Minulý rok se letiště takovou bilancí pochlubit nemohlo, protože byl kvůli práci na vzletové dráze několik měsíců omezen projekt.