Likvidace karlovarských památek pokračuje. Po částečné a úřady nepovolené demolici bývalého lázeňského hotelu Eboli se do rukou stavbařů dostal i historicky významný a cenný dům Quissisana.

Podle památkářů je objekt rekonstruován v rozporu s jejich povolením.

Quissisana leží stejně jako Eboli v nejlukrativnější lázeňské zóně naproti Grandhotelu Pupp a projekt na opravu obou památek zpracoval i stejný architekt. Alexander Mikoláš. Ten však popírá, že by se Quissisana rekonstruovala v rozporu s platným povolením.

Tento objekt, který pro svou ženu Marii nechal postavit v roce 1886 Anton Pupp, koupila v dražbě od města společnost Exklusive–apartmens za 77 milionů. Vlastníkem této firmy je společnost Inteko Jeleny Baturinové, manželky starosty Moskvy Jurije Lužkova. Ta hodlá památkově chráněný dům přestavět na luxusní apartmány.

Na tom, jak by měla Quissisana v budoucnu vypadat, se zástupce investora s památkáři dohadoval přes rok. Národní památkový úřad v Lokti s rekonstrukcí nakonec souhlasil, ovšem za velmi přísných podmínek. A památkové oddělení karlovarského magistrátu nastavené limity ještě přitvrdilo.
Výsledek?

„Přestavba Quissisany je v rozporu s tím, co jsme povolili. Dělníci pracují podle původní dokumentace, kterou jsme zamítli, v objektu jsou vytlučené omítky a část stropu je pryč. S karlovarským stavebním úřadem se spolupráce nekoná a stavbaři si dělají, co chtějí. Vzorky trámů prý investor zaslal na odbornou expertizu. Otázkou ovšem zůstává, jak my zjistíme, že ty byly právě z Quissisany, která je údajně napadena dřevomorkou,“ uvedl Roman Procházka, ředitel dislokovaného pracoviště Národního památkového ústavu v Lokti.

Proti tomu se ovšem ohradil statik Petr Hampl. „My jsme na Quissisanu nedělali statický posudek, ale tuto práci ano. Vzorky jsme řádně zaevidovali a zaslali na odbornou expertizu,“ zdůraznil.

Že rekonstrukce objektu nepokračuje tak, jak se s památkáři investor domluvil, dokladují i dvě správní řízení, která se stavebníkem zahájil karlovarský magistrát. „Ta jsou vedena ve věci porušení zákona o památkové péči. Výsledkem může být i uložení sankce,“ potvrdil mluvčí karlovarské radnice Jakub Kaválek.

Magistrát se ale přesto staví na stranu investora. „Na stavbu je vydáno stavební povolení. Při vyklízení stavby a demontáži některých prvků, které požadovali památkáři uchovat, bylo ovšem zjištěno, že objekt je ve výrazně horším stavu, než se předpokládalo. Nyní se projednává další návrh řešení se statikem, zástupci investora a s orgány památkové péče, který rozhodne o dalším postupu,“ vysvětlil Kaválek a dodal: „Pracovníci magistrátu nezjistili, že by se stavělo podle jiné než schválené dokumentace a postup prací probíhá i pod dohledem statika, jehož doporučil Národní památkový ústav.“

Architekt Mikoláš se vůči kritice na svou osobu tvrdě ohradil: „Byl jsem na stavbě minulý týden a žádné štuky zde v té době odstraněny nebyly. I nadále se držíme stavebního povolení. Stavba je v současné době pozastavena, protože se provádí průzkumné práce. Zjišťujeme kvalitu zdiva a trámů,“ poznamenal architekt Mikoláš.

Podle něho budou výsledky známy do deseti dnů a pak se rozhodne, co bude dál. „Pokud bychom žádali o změnu projektu, tak až po těchto výsledcích. Zatím jsme neměli důvod projektovou dokumentaci měnit,“ dodal Mikoláš a dementoval tak i zprávu, že Quissisana by měla být navýšena právě podle jeho plánů o další dvě patra, ačkoliv jsou památkáři jednoznačně proti.

Ivana Kalinová / Jana Kopecká

Glosa: Perníček z Kremlu…